Tészta:
200 g liszt
60 g cukor
80 g margarin/vaj
vaníliaaroma (elhagyható)
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
3 tojássárgája
0,5 tk sütőpor
csipet só
Töltelék:
800 g rebarbara
150 g cukor
2 tk fahéj
50 g étkezési keményítő
Vaníliaaroma
Tetejére:
3 tojásfehérje
csipet só
150-175 g cukor
1. a rebarbarának eltávolítjuk a kemény, fás részét, kis darabokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a cukorral, fahéjjal, vaníliaaromával és a keményítővel.
2. a tésztához az összes alapanyagot összegyúrni, és a formába nyomkodni, a szélén kicsit feljebb húzni, hogy a töltelék késöbb ne folyjon ki.
3. Beleöntjük a tölteléket és 190 °C-on 30 percig sütni.
4. kb.10 perccel a sütési idő lejárta előtt elkészítjük a cukros-tojásfehérje habot.
5. a tojásfehérjét a csipet sóval, és a fokozatosan hozzáadott cukorral felverni, és tovább verni, míg a cukor teljesen fel nem olvad. (sűrű tejföl sűrűségű masszát kell kapni.)
6. A félkész sütire a tojásfehérje habot eloszlatni, kanállal csúcsokat képezni a tetejére, majd további 10-15 percet sütni 175°C-on a sütő alsó harmadában (!)
7 a kész süit kihűlni hagyni, felszelni.
A megadott tésztamennyiség egy 28 cm átmérőjű tortaformában kb. 1 cm vastag. Érdemes kipróbálni 1,5- vagy dupla adag tésztával. ( a képen látható dupla adag tésztával készült.)
Az étkezési keményítőt ne hagyjuk ki, különben túl lédús lesz a sütemény és eláztatja a tésztát.
A tejet a cukorral felforralom, amíg teljesen el nem olvad. Kézi mixerrel gyorsan összekeverem a tojássárgáját egy tálban és lassan hozzáadom a forró tejet (lassan, mert összekap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd a 4 tojás sárgájával. 2. Hozzáadjuk a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. 3. A tojások fehérjét keményre ve...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElőször a krémet készítjük el. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília-kivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű