• 65-70 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
• 2 tojássárgája
• 2 ek. méz
• 3 dkg élesztő
• 2 dl tej
• 25 dkg vaj
• 0,5-1 dl rum
Máktöltelék:
• 25 dkg darált mák
• 1 dl tej
• 5 ek. méz
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 ek. mazsola
• 2 ek. rum
Diótöltelék:
• 25 dkg darált dió
• 1 dl tej
• 5 ek. méz
• 1 db citrom reszelt héja
• 2 ek. mazsola
• 2 ek. rum
A tejet langyosítsd fel, adj hozzá 1 kk. cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtasd fel.
A vajat morzsold el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverd össze az élesztős tejjel és a rummal feloldott mézzel. Gyúrj belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.
Áztasd a mazsolát rumba. Melegítsd meg a tejet, keverd bele a diót, majd a többi alapanyagot is. A máktöltelék esetén ugyanígy járj el.
A tésztát oszd 4 részre, és egyenként nyújtsd ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenj meg. A téglalap szélét egy kicsit hajtsd a töltelékre, majd óvatosan teker fel.
A tepsit vajazd ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli.
A tetejüket kend meg tojássárgájával, majd pihentesd egy kicsit, legalább 20 percet, és utána tojásfehérjével is kend meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne.
Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje is a tészta tetején, szurkáld meg villával és tedd előmelegített sütőbe, és 180°C-on 30–35 percig süsd. Csak akkor szeleteld fel, ha már teljesen kihűlt!
Tojáshéjak előkészítése : A 10 tojást alaposan megmossuk, szikkasztjuk, majd kb. 2 cm átmérőjű lyukat készítünk óvatosan a tojások tetején Itt távolítjuk el a tartalmukat (termés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt a lisztbe kell belemorzsolni, nem kell keleszteni- ez egy sima kemény tészta lesz. 2. Összeállítod a fent leírt anyagokkal a tésztát, először az élesztőt, zsiradéko...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesTöltelék variációk 1. Tojásos lecsó. - Ekkor a kisült szaftból a végén készíthetünk egy tejfölös / tejszínes lecsós öntetet a tálaláshoz. 2. Tojásos gomba. Szintén készíthetünk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tojások sárgáját langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd belekeverjük a sütőporral elvegyített...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű