menu

Családireceptkönyv.hu

Charlotte Epres


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


May
18
Epres charlotte (paleo)
A süteményhez a lekvár elkészíthető csak eperből is. Én akkor biztos, hogy egy kis citromlét adnék még hozzá, hogy a savanykás íze még jobban kihozza az eper zamatát. Az édesítésnél pedig kóstolgatni kell, mert egy kezdő paleosnak biztos, hogy több kell eritritből, mint egy régebb óta így étkezőnek.



Hozzávalók:


a tésztához:
5 tojás
5 dkg darált mandula
5 dkg eritrit (xilit vagy nyírfacukor) (nem paleozóknak cukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipet só

a lekvárhoz:
50 dkg eper
30 dkg rebarbara
10-15 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)
2 dkg zselatin
1 vaníliarúd

a töltelékhez:
35 dkg Totu (nem paleozóknak túró)
35 dkg a lekvárból
5-10 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)
1 dl kókuszkrém (nem paleozóknak tejföl)
1 dkg zselatin
1 dl víz

Elkészítés:


A süteményhez a lekvár elkészíthető csak eperből is. Én akkor biztos, hogy egy kis citromlét adnék még hozzá, hogy a savanykás íze még jobban kihozza az eper zamatát. Az édesítésnél pedig kóstolgatni kell, mert egy kezdő paleosnak biztos, hogy több kell eritritből, mint egy régebb óta így étkezőnek.

Előző nap elkészítjük a lekvárt, amihez a megtisztított kisebb darabokra vágott epret és rebarbarát puhára főzzük az eritrittel és a felhasított vaníliarúddal. Eltávolítjuk a vaníliát. Hozzákeverjük a zselatin. Még pár percig főzzük, amíg a zselatin feloldódik. Botmixerrel pürésítjük. Kihűtjük, felhasználásig hűtőbe tesszük dermedni. A lekvár másnapra megköt, ezért felhasználás előtt átturmixoljuk, hogy egyenletesen kenhetővé váljék. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítő anyaggal, majd hozzáforgatjuk a darált mandulát és a vaníliát. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshab felét hozzáforgatjuk a mandulás tojássárgájához, majd a maradék habot is. Ügyeljünk arra, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros tepsire 30 x 35 centis téglalapot kenünk végül 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 8-10 percet szikkasztjuk mielőtt lehúzzuk róla a papírt. A lehúzott sütőpapír segítségével rolád szerűen feltekerjük a még langyos tésztát, így hűtjük ki teljesen. Amikor kihűlt kitekerjük. Megkenjük 30 dkg lekvárral. Visszatekerjük és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezalatt a tekercs szépen szeletelhetővé válik. 1 centi széles szeletekre vágjuk. Fóliával bélelt félgőmb alakú edény oldalát kirakjuk a szeletekkel. Ráöntjük a tölteléket, amihez a a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd az összes többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A tetejére rárakosgatjuk a maradék piskótatekercs szeleteket. Egy tányérral lenyomatjuk, végül az egészet 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tücsökbogár

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Nutellás torta
Nutellás torta

A kekszet összetördeljük és késes aprítóba kissé megpörgetjük, hozzáadjuk a nutellát és mogyorókrémet, majd krémesre aprítjuk. Sütőpapírral bélelt 23 cm-es tortaformába nyomkodjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Gyors torta
Gyors torta

A tejszínből és a cukorból verjünk kemény habot, majd óvatosan keverjük bele a mogyorókrémet. Ha túl keménynek ítéljük, kicsit meg is olvaszthatjuk, hogy könnyebben elkeveredjen. Ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gertrúd
Gyümölcstorta
Gyümölcstorta

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd egy tortaformába öntsük és előmelegített sütőben megsütjük. Egy tetszőleges ízesítésű pudingot megfőzünk és a tetejére öntjük, majd gyümölc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gyümölcstorta
Gyümölcstorta

1. A piskóta lapot tálra helyezzük, nagyon vékonyan leszeljük a tetejét, meglocsoljuk 2 dl rummal ízesített sziruppal, (azért vágjuk le, hogy a szirupot jól tudja be, tudja szívni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk