Az alapléhez:
hal aprólék, törpeharcsa
1 nagyobb sárgarépa reszelve
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika, 1 paradicsom
chili paprika vagy Erős Pista
só, bors, paprika (a paprika jó minőségű legyen, házi, lehet csípős és édes vegyesen)
A leveshez
szép halszeletek besózva (3 cm vastag, nehogy lefőjön a csontról a húsa) félbevághatjuk, hogy könnyebb legyen tálalni
Alaplé:
pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, paprikát, paradicsomot
bele a fűszerek
bele az alaplének való aprólék hal
felöntjük annyira, hogy ellepje
ha a halhús elválik a csonttól, és a kezünk fölétartva ragad (kioldódott az enyv), lehet passzírozni (vagy botmixerelni)
Leves:
A sűrű alaplevet egy nagyobb fazékba teszem, és kevés vízzel felhígítom, majd felforralom. Amikor forr, a besózott halszeleteket, a haltejet, és a halikrát óvatosan belecsúsztatom. Megvárom míg újból felforr, lassú tűzre veszem és kb. 15 perc alatt készre főzöm. Nem keverem, csak az edényt mozgatom.
A halszeletekről lemossuk a sót
Ha lehet, biztos forrásból, háznál vásárolt paprikát használjunk, édeset és csípőset ízlés szerint keverve. Ettől kezdve lassú tűzön hagyjuk főni az ételt, időnként óvatosan rázogatva, pontosabban forgatva a bográcsot (vagy fazekat), vigyázva, hogy a felszínen úszó paprika nehogy rásüljön az edény falára, mert akkor keserű lesz. A halszeletek hamar elkészülnek, inkább az igényel folyamatos figyelmet, nehogy túlfőjenek. Befejezés előtt néhány perccel tegyük bele a paprika másik felét, ez adja majd a végső ízt és színt. Ha már nehéz, ragadós párák szállonganak a légben, készre jelenthetjük a halászlét. A cseresznyepaprikát (vagy csípős, zöld hegyes paprikát) inkább az elkészült halászlé mellé adjuk. Utólag is pillanatok alatt méregerőssé lehet tenni a levet, de az ideális halászlé önmagában is kellően csípős, amit a forró tálalás még fel is erősít. Megengedem, aki úgy érzi, hogy legyen ereje annak a halászlének, a hétszázát, az belefőzheti a cseresznyepaprikát, de ha az étel valódi ízére is kíváncsi, javaslom, csak módjával tegye. Végül egy jó tanács: elengedhetetlen a hideg fehérbor vagy fröccs, mert, mint tudjuk, „átkozott a hal a harmadik vízben”.
Négy netes recept összeolvasztása paleósan, saját elképzelésekkel. :)
A gondosan megtisztított pulykamellet megsózzuk, megborsozzuk, majd aranyszínűre pirítjuk a felforrósított olajon. Azután kiszedjük, és a megtisztított, felaprított gomba...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztből a cukorral, mandulával, citromhéjjal, vajjal és tojással sima tésztát gyúrunk. Fóliában hűvös helyen pihentetjük. 2. A sütőt 200 °C-ra (légkeverésesben 180 °C) meleg...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk. 1 órát a hűtőben hagyjuk pihenni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Nagyméretű tepsi(ke)t kibélelünk sütőpapírral. Egy edénykében öss...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőször keverd össze a száraz anyagokat, a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a reszelt citrom héját, majd gyúrd össze alaposan a szobahőmérsékletű margarinnal és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű