3 dkg élesztő
2 dl tej
csipetnyi cukor
50 dkg liszt
1 dl tejföl
15 dkg margarin
1 kiskanál só
A nyújtáshoz:
liszt
25 dkg darált tepertő
őrölt bors
A megkenéshez: 1 tojás
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtasd fel. Eközben a lisztet szitáld át, add hozzá a tejfölt, a margarint, a sót, a felfuttatott élesztőt és alaposan dolgozd ki. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, kend rá a kétszer ledarált tepertőt. Hintsd meg őrölt borssal, és hajtogasd össze, majd lapítsd el. A hajtogatást még kétszer ismételd meg, közben mindig fél órát pihentetve. Végül nyújtsd jó kétujjnyi vastagra, lisztezett késsel rácsozd be és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval szúrd ki. Felvert tojással kend meg és tepsire sorakoztatva, forró sütőbe téve 200 fokon kb. 20 perc alatt süsd szép pirosra.
A kétféle lisztet összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal. Végül hozzátesszük a sütőport, 2 tojássárgáját, a sajtot, a mákot, kedvünk szerint sót. Annyi tejföllel összegyúrjuk, h...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius fokra. Olajozz ki egy muffin sütőt. 2. Egy nagy fazék fölé tégy gőzölő fémkosarat, és önts az aljára 3-5 cm-nyi vizet. Tedd a kosárba a karfio...
Elkészítési idő: 150 perc Nehézség: Közepes