• 60 dkg liszt
• 3,2 dl tej
• 1 tojás
• 1 mk só
• 2-3 ek cukor
• 8 dkg olvasztott vaj
• 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez:
• 50 dkg túró
• 2 csapott ek búzadara
• 4-5 ek cukor
• 1 cs vaníliás cukor
• 1 citrom reszelt héja
• 10 dkg mazsola
• 2 tojás sárgája
• 2 tojásfehérje kemény habbá verve
A hozzávalókat a vaj kivételével szépen összedolgozzuk, később az olvasztott vajat is hozzáadjuk. Lágy hólyagos tésztát kapunk, amelyet hagytam kb. 30 percig kelni. Ezután kb. 3 mm-esre nyújtottam, majd 10x10 cm-es négyzetekre osztottam. A közepére tettem egy-egy evőkanállal a töltelékből, majd összefogtam a 4 csúcsot és megtekertem. Sütőpapíros tepsin még 20 percig pihentettem. Ezután tojással megkentem a batyukat, majd 180 fokon készre sütöttem.
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre. 2. A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipe...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KönnyűEzt egész érdekesen dagasztják. Úgy képzeld el, hogy a kezedbe fogsz egy kötelet, és mintha engednéd le a kútba, egyik kezedet átrakva a másik alatt “hajtod előre”. Így tupír...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKidolgozom a tésztát és meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt 100 grammos darabokra osztom, gömbölyítem és 20 percig pihentetem. Pihentetés után enyhén kinyújtom, a ke...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyűbeadgasztjuk, kelesztjük, formázzuk, kalácsformába tesszük, tejjel kenjük le sütjük kb. 35-40 percig sütjük aztán letakarjuk alufóliával, és a végefele levéesszük a fóliát színt sü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű