1 kg marhafelsál ( vagy stefánia )
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 db babérlevél
2 karika citrom
1 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
1 dl tejföl
1 ek liszt
só, szemes bors, pirospaprika
étolaj
A zsemlegombóchoz:
20-25 dkg finomliszt
3 db szikkadt zsemle
1 fej vöröshagyma
petrezselyem
2 db tojás
2 dl víz
só
1 ek. étolaj
A marhahúst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a répaféléket karikára, a hagymát cikkelyekre.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a hússzeleteket és fehéredésig sütjük mindkét oldalán. Így lezárjuk a rostokat és szaftosabb lesz belül a hús.
Hozzáadjuk a fűszereket, só, szemes bors, kevés pirospaprika, babérlevél, és kevés vízzel félig megfőzzük, majd hozzátesszük a karikára vágott répaféléket, a citromot , pótoljuk a vizet, hogy majdnem ellepje, és készre főzzük.
Ebben a páclében tartom legalább egy éjszakát a hűtőben.
Másnap kiszedjük a húst, és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Előtte ne felejtsük el kiszedni belőle a babérlevelet, és amennyire lehet a szemes borsot is.
A visszamaradt lábasban kevés olajon 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, ebbe tesszük a lisztet, vagyis rántást készítünk, majd ehhez öntjük vissza a zöldségpürét, beízesítjük egy kis mustárral és tejföllel. A végén visszatesszük a hússzeleteket és összeforraljuk.
Közben elkészítjük a zsemlegombócot:
- apró kockára vágjuk a zsemléket és sütőben megpirítjuk
- tálba szórjuk a lisztet, sót, ráütjük a tojásokat és a vízzel csomómentesre keverjük
- közben kevés olajon megpirítjuk a hagymát, s rádobjuk az apróra vágott petrezselymet is, és a pirított zsemlekockákkal együtt hozzáadjuk a nokedlitésztához
- bő lobogó sós vízbe gombócokat szaggatunk nagyobb evőkanál segítségével
-miután feljöttek a víz tetejére még 5-10 percig ( nagyságtól függően) főzzük
A karikára vágott hagymát lisztbe mártjuk, és olajban kisütjük. Vajjal kikent jénaiba lerakunk egy sor tejbe, majd a tejföllel felvert, fűszeres tojásba mártott zsemlét. Erre réte...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA két sertésszeletet vékonyra verjük, enyhén sózzuk, borsozzuk, forró olajban 10 percig mindkét oldalán sütjük. A májat, hagymát, füstölt szalonnát megdaráljuk, utána egy tojás sár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kockákra vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztottam, lehúztam a tűzről beleszórtam a pirospaprikát, visszatettem a tűzre-majd beletettem a húst, a fokhagymát, ízesítettem és eg...
Elkészítési idő: 1,10 óra Nehézség: KönnyűA tésztát tepsi méretűre nyújtom. Zsírozott, lisztezett tepsibe emelem a kinyújtott tésztát(zsírpapírral bélelt tepsi is jó). Késsel hosszanti irányban végigvágom a tésztát, de a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű