40 dkg liszt
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk só
20 dkg tejföl
60 ml víz
4 dkg vaj
1 tojás
A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Kb 6 dkg-os pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután a szemeket rakhatunk, szemes borsból pl.
Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.
A krumplit a vajjal összepürésítjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a sót is. Ezt követően az élesztőt a langyos vízben feloldjuk és ezt is hozzákeverjük. Miután jól elkevertük hoz...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA langyos tejbe elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a sót és elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, és ru...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény tésztává, amit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasban karamellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, rádobjuk a káposztát, átkeverjük, sózzuk-borsozzuk. Időnként kevergetve k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű