menu

Családireceptkönyv.hu

BABGULYAS


Írta:

Elk. idő: 2 ora
Adag: 4 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


0, 5 kg szarazbab
0, 5 kg sertéscomb
1 nagy fej hagyma
3 szál sárgarépa
1 szál feherrepa
2 dl suru paradicsomle
so, bors, piros paprika
majoranna, kapor
1 fel teaskanal orolt komeny
1 leves kocka

Nokkedlihez :

1 nagy tojas, vagy 2 darab kis tojas
liszt (amennyit felvesz, ne legyen túl kemény)

Elkészítés:


A babot megfozni felpuhara
A hagymat karikarara vagni,a hust kockakra darabolni
A hagymat olajon uvegesre parolni,hozzaadni a kockazott hust es egyutt is parolni,amig a hus kifeheredik
Hozzaadni a sot,borsot,piros paprikat
Felonteni annyi vizzel,hogy ellepje
Amikor felig megpuhult,akkor hozzaadni a babot, a felszeletelt sargarepat,feherrepat,majorannat,kaprot,komenyt, es a leves kockat,a bab levebol is annyit,amilyen surusegure szeretnenk az etelt
Kozben elkeszitjuk a nokkedlit
A tojast felverni egy villaval es hozza keverni annyi lisztet,hogy sem tul kemeny,de sem tul lagy legyen a massza...en kulon foztem ki a nokkedlit,de lehet ugy is,hogy bele szaggatni az etelbe...
Amikor kelloen megpuhult az etel,akkor hozzaadni a suru paradicsomlevet es, a kifozott nokkedlit
Meg nehany percig hagyni,utana levenni a tuzet...
En,szaritott kaprot es majorannat hasznaltam,azert nem latszik az etelbe...

Trükkök, tippek, praktikák:


A gulyás, közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyek a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta (sőt bizonyos szempontból idesorolható a halászlé is) története elválaszthatatlan egymástól, sőt a forrásokból nagyon sokszor az sem derül ki egyértelműen, hogy mely ételről van szó, ugyanis az elnevezések használata nem volt egységes, mint ahogy napjainkban sem az. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, amelyet igen sok országban ismernek Gulasch, goulash néven, bár elkészítési módjuk különbözik a „mi” gulyásunkétól. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt...

Wikipedia

BABGULYAS

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Tojással rakott zöldbab
Tojással rakott zöldbab

A megtisztított zöldbabot vágd 2-3 centiméteres darabokra. Sós vízben főzd puhára, majd szűrd le. Főzd keményre a tojásokat; a vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát karikázd f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: keria
Vadas, zsemlegombóccal
Vadas, zsemlegombóccal

A húst az egész vöröshagymával, egy kanál ecettel, korianderrel, babérlevéllel (ha kisebb a babérlevél az egészet beletehetjük, ha nagyobb akkor csak a felét) és egy csipet sóval f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Edit
Fasírozott kicsit másképp
Fasírozott kicsit másképp

A forma alját kibélelhetjük bacon szalonnával. A tojásokra reszelt sajt és fasírozott hús. A baconszalonnára rakjuk a fasírozott húst, rá reszelt sajt, tojások. Tojásokra ismét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Kolozsvári rakott káposzta recept
Kolozsvári rakott káposzta recept

A káposztát, ha túl savanyú, átmossuk, kinyomkodjuk, és 1 ek zsíron kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel kb.20 perc alatt puhára pároljuk. 1 ek zsíron megdinszteljü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk