Diós piskóta 1 db 23 cm átmérőjű tortaformához
8 db tojás kettéválasztva
160 g nádcukor
130 g liszt
30 g finomra darált dió
Csipet fahéj
1 db narancs reszelt héja
Csokikrém
300 g nádcukor
7 db egész tojás
400 g vaj
160 g kakaópor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
Ganache:
500 g étcsokoládé (60 % kakaótartalommal)
500 ml állati tejszín 30 % zsírtartalommal
A tojás sárgáját keverjük habosra a reszelt narancshéjjal
A tojás fehérjét a nádcukorral verjük nem túl kemény habbá, majd keverjük bele a tojás fehérjét. Végül óvatosan forgassuk bele az összekevert lisztet, diót, fahéjat. A masszát töltsük a tortaformába és 160 C-fokos előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre. Kisütés után rögtön fordítsuk, sütőpapírral borított forró tepsire.
Csokikrém:
A vajat habosítsuk ki a vaníliával, és keverjük bele a kakaópórt. A tojásokat a cukorral melegítsük csípősre, maximum 85 C-fokra. Ezt úgy szoktam megoldani házilag, hogy lábosban felteszem a gázra és kézi habverővel folyamatosan keverem, addig, míg csípősen forrónak nem érzem, amikor beledugom az ujjam, (ha tovább melegítem rántotta lesz belőle). Ezután kihűlésig kemény habbá kell verni. Végül kézi habverővel simára keverni a kihabosított vajjal és a kakaóporral. Ez a mennyiség kb. egy 23 cm átmérőjű, és 8 cm magas tortára elegendő
A kihűlt dióspiskótát háromfelé vágjuk, és minden lapot kenjünk meg narancslekvárral, majd töltsük össze a csokoládékrémmel. Két órára tegyük hűtőbe, majd húzzuk át ganache-al.
Ganache:
A tejszínt csípősre melegítjük, levesszük a tűzről és beletördeljük a csokoládét. Kicsit várunk vele hogy a csoki átvegye a hőt, majd simára keverjük a tejszínnel.
Végül igényes díszekkel, ízlés szerint díszítsük.
A hozzávalókat jól kikeverni, és a tortát bevonni. Hűtőszekrénybe tenni, ott jobban megköt-
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180 °C - ra melegítjük, egy 22 cm - es kapcsos tortaforma alját és az oladalát kibéleljük sütőpapírral. A túrót egy magas falú tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukr...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1.Megsütjük a piskótát. 2.A krémhez a tejszínt keményre verjük a cukorral. 4 ek vizet elkészítünk a zselatinnal, majd langyosan a tejszínhez keverjük. 3.Hozzátesszük a málnát, am...
Elkészítési idő: 40-60m Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a kakaóport és a lisztet. Ezzel is jól elkeverem, majd a tojásfehérjéből felvert habot óvatosan hozzáadom. A massza elég...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes