Hozzávalók:
kb. 1,6 literhez:
75 dkg zsenge vajbab tisztítva, darabolva
2-3 babérlevél
kb. 3 púpozott evőkanál liszt (attól függ, ki milyen sűrűn szereti)
3-4 evőkanál Vénusz olaj
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2-3 gerezd fokhagyma finomra aprítva
2-3 dl tejföl
kevés ecet
kevés cukor
A zöldbabot felteszem főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval, babérral puhára főzöm.
Közben a lisztből a zsiradékkal zsemleszínű rántást készítek, benne rövid ideig megdinsztelem a fokhagymát. A tűzről félrehúzom, megszórom pirospaprikával, átkeverem, és azonnal hozzá is adom a tejfölt, a rántást azzal kikeverem, és még kb. 2 dl hideg vizet fokozatosan keverek hozzá, hogy folyékony állagú legyen (nem lesz csomós!). Az így kevert rántást a forrásban lévő főzelékhez adom, az újra forrásig kevergetem.
Takarékra állítom és pár percig lassan együtt főzöm, közben utána sózom, kevés ecettel, cukorral ízesítem és a végén.
Én kihűlt állapotban izésítek, ha túl sűrű akkor még tejfölt teszek hozzá... Mi a pirospaprikásat nem szeretjük így azt kihagyom :)
A sárgarépát lereszelem. A hagymát apróra vágom, olajon megdinsztelem. Megszórom kis pirospaprikával, utána ráteszem a reszelt répát, kis paradicsompürét, és megsózom. Fedő alatt k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű-40 dkg lencsét előző este beáztatni, -másnap tiszta vízben feltenni főni, babérlevél, só, vegeta bele, -Rántás: zsiradék, liszt, sötétre, diónyi vöröshagyma, pirospaprika, víz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgarépát és a karalábét kis kockára vágjuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vaj felét (a többit hűtőben tartjuk), és a sárgarépát párolni kezdjük. Pár perc múlva hozzáadjuk a kara...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt megpucolom, rózsáira szedem, és a kókuszolajon egy picit megpirítom. Annyi tisztított vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt, forrástól számítva...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű