menu

Családireceptkönyv.hu

Indiai sárgaborsó-főzelék (V)


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g sárgaborsó
2 kisebb fej vöröshagyma
2 kisebb fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 teáskanál szárított, vagy 3-4 cm-nyi friss, reszelt gyömbér
2-8 csilipaprika
2 teáskanál egész római kömény
1 teáskanál garam masala
4 paradicsom
1 teáskanál kurkuma
6 evőkanál olívaolaj

1/4 teáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés:


Folyó vízben mosd át jól a sárgaborsót, és tedd fel főni legalább +4 ujjnyi sós vízben. Főzd addig, amíg a borsó megpuhul, de még harapható lesz, vagyis nem fő szét.

Ha beáztatás nélkül főzöd, akkor egy óra, egy óra öt perc alatt elkészül. Ha előtte beáztatod egy órára, akkor 45 perc alatt kész.

Amíg a borsó fő, készítsd el a curry alapot. Ehhez először vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, reszeld le a gyömbért, magozd ki és vágd néhány darabba a csilipaprikákat, és vágd apró kockákra a paradicsomot. Természetesen a lila hagyma helyett használhatsz sima vöröshagymát is, illetve a használt csilipaprika és gyömbér mennyiségét a kívánt csípősséghez igazítsd.

Egy nagyobb lábasban forrósítsd meg az olajat és add hozzá a hagymát. Pirítsd kb. két percig, amíg a hagyma üveges nem lesz.

Add hozzá a csilipaprikát, és ha firss gyömbért használsz azt is. Pirítsd együtt kb. egy percig.
Most jön a fokhagyma és a többi fűszer, a római kömény, a kurkuma, a szerecsendió és a garam masala, illetve ha szárított gyömbért használsz, akkor az. Pirítsd a fűszereket és a fokhagymát is kb. fél percig.

Add hozzá a paradicsomot, keverd el, és a paradicsom nedvességtartalmától függően öntsd fel egy kevés – kb. fél dl – vízzel és sózd ízlés szerint. Ez a víz csak azért kell, hogy a hagyma és a fűszerek ne égjenek oda. Főzd kb. 8 percig, amíg besűrűsödik, és a paradicsom kezd szétesni. Természetesen konzerv paradicsomot, vagy akár passzírozott paradicsomot is használhatsz.

Legvégül add hozzá a sárgaborsót, jól keverd el, és főzd együtt az egész curryt kb. 5 percig, vagy amilyen puhán a sárgaborsót szereted. Ha szükséges, öntsd föl egy kis vízzel.

Ez az indiai sárgaborsó főzelék sokféleképpen fogyasztható. Egyrészt önmagában is megállja a helyét, finom és laktató. Eheted valamilyen feltéttel, ahogy hagyományosan a sárgaborsó főzeléket szoktuk.

De fogyaszthatod igazi curryként, egy nagy tál rizsre rászedve. A fűszerek elég ízt kölcsönöznek ahhoz, hogy így is megfelelően ízes, és persze tartalmas legyen. Sőt. Én utoljára hagyományos sült krumplira (hasábburgonya) szedtem, és úgy is tökéletes volt.

Nálam egyébként ez a recept bekerül a “vegán de tökéletes” kategóriába, vagyis azokhoz a receptekhez, amik csak növényi eredetű alapanyagokból készülnek, de egy megrögzött húsevő számára is felejthetetlen ízélményt nyújtanak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Erdélyben puliszkának hívják!
Erdélyben puliszkának hívják!

Elkészítés: Tegyünk oda egy lábasba vizet, és adjunk hozzá két-három kanál sót. A kisebb lábast, ha félig raktuk vízzel (megközelítőleg 2-3 liter víz), akkor annyi kukoricadarát ön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gergely
Sárgaborsó főzelék
Bea Horváth Kedvelnék
Sárgaborsó főzelék

A megtisztított sárgarépát és a sütőtököt felteszünk forrni sós vízben. A felkockázott szalonnát kevés olajon lesütjük,hozzáadjuk a kockára vágott hagymát,amit üvegesre párolunk.E...

Elkészítési idő: 1,5
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Judit
Kewa datsi (Butáni sajtos krumplifőzelék)
Kewa datsi (Butáni sajtos krumplifőzelék)

Jól melegíts fel egy mély serpenyőt. Öntsd az olajat a forró edénybe, majd a burgonyát, a hagymát és a sót. Keverd össze alaposan, majd dinszteld, míg a krumpli nem válik opálossá...

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Gyurkó
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK
ZÖLDBORSÓFŐZELÉK

Étolajat hevítünk egy lábasban. Mikor forró, ráöntjük a friss, vagy mirelit zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át a forró olajon. Ez csak pár tíz másodperc. Ezután öntsük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk