menu

Családireceptkönyv.hu

Kelkáposzta-főzelék sült oldalassal


Írta:

Elk. idő: 1ora
Adag: 5
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb. 1 kg kelkáposzta, 1 csapott evőkanál só, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 3 közepes burgonya (30-40 dkg), 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet), 1 kiskanál jóféle pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál majoránna
a sült oldalashoz: 1-1,2 kg sertésoldalas, 1 csapott evőkanál só, 1 csapott kiskanál köménymag, 2 kisebb vöröshagyma, 1 kiskanál finomliszt, 1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)

Elkészítés:


1. A káposztát félbevágjuk, torzsáját kimetsszük, a fejet hideg vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Ezután nagyobb (kb. 3×3 centis) kockákra vagy jó ujjnyi széles csíkokra vágjuk, forrásban lévő vízbe keverjük, és leszűrjük. Csak akkor nem szokás leforrázni, ha a kel nagyon zsenge.
2. Egy lábasba rakjuk, és annyi – kb. 8 deci – vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, a présen áttört fokhagymával és az őrölt köménnyel fűszerezzük. A burgonyát megtisztítjuk, 1,5-2 centis kockákra vágjuk, a káposztához adjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
3. Közben paprikás rántás készítünk, vagyis az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, és a lisztet kevergetve, közepes lángon, 1-2 perc alatt kissé megpirítjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és a pirospaprikát belekeverjük. Megvárjuk, amíg ez a rántás kihűl, majd a káposzta főzőlevéből egy keveset rászűrünk, és simára keverjük.
4. Amikor a káposzta is meg a burgonya is megpuhult, a rántást egyszerre hozzáöntjük, és 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve kellően besűrűsödik. Végül megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük.
5. Az oldalast négy egyenlő részre vágjuk – a csontok mellett merőlegesen haladva, a húst késsel könnyen átvághatjuk –, majd megsózzuk, és kistepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk. A köménymaggal meghintjük, a cikkekre vágott hagymát mellészórjuk, egy kevés – kb. 1,5 deci – vizet aláöntünk, alufóliával letakarjuk, és sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 160 ºC) kb. 45 percig sütjük, közben sült zsírjával többször meglocsoljuk.
6. Ezután a fóliát levesszük róla, a húst továbbra is szorgalmasan locsolva kb. 30 perc alatt ropogós-pirosra sütjük, majd tányérra rakjuk, és letakarva melegen tartjuk. Sült „szaftját” lábasba szűrjük. A lisztet egy kevés vízzel simára keverjük, az oldalas levéhez öntjük, a paradicsompürével ízesítjük, kevergetve 1-2 percig forraljuk, ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk. Tálaláskor az oldalast ezzel a pecsenyelével meglocsoljuk.

Jó tanácsok
– A kelkáposzta-főzeléket kb. 1 deci tejföllel is lehet gazdagítani.
– Az oldalast úgy is készíthetjük, hogy sóval, köménymaggal meg fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, lecsöpögtetjük és sütőben vagy grillsütőben csak „színt meg kérget” sütünk rá. Ebben az esetben a kelkáposztát a hús főzőlevében készítjük el.
–Készíthetjük oldalas nélkül, ilyenkor tálalhatjuk magában, vagy akár fasírttal is.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc + a hús sütése
Egy adag főzelék: 265 kcal • fehérje: 12,2 gramm • zsír: 8,6 gramm • szénhidrát: 34,7 gramm • rost: 9,3 gramm • koleszterin: 0 milligramm
Egy adag sült oldalas: 525 kcal • fehérje: 15,6 gramm • zsír: 49,5 gramm • szénhidrát: 4,2 gramm • rost: 0,0 gramm • koleszterin: 90 milligramm
TAGS: KEZDŐ,, MAGYAROS,, OLCSÓ,

Kelkáposzta-főzelék sült oldalassal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Karalábé főzelék paleo
Karalábé főzelék paleo

A voroshagymat lepirutjuk a szarzellerrel keves zsiron, majd johet a kockazott karalabe,sozzuk mehet a kapor ,felengedjuk vizzel es puhara paroljuk, Minimalis fozolevel turmixoltam...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zöldbabfőzelék
Zöldbabfőzelék

A zöldbabot feltesszük főni a babérlevéllel, sóval és annyi vízzel ami ellepi. A lisztből és olajból világos színű rántást készítünk, melybe beleaprítjuk a fokhagymát is. Ha kész a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Felvidéki tökfőzelék
Felvidéki tökfőzelék

A tököt legyaluljuk, besózzuk, és 30 percet állni hagyjuk. A hagymát világosra pirítjuk a zsíron. Annyi lisztet szórunk rá, hogy masszává álljon össze. Rárakjuk a kinyomkodott t...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Edina
Krémes zöldborsófőzelék
Krémes zöldborsófőzelék

A zöldborsót átmossuk, ha frisset használunk, akkor kifejtjük. Nagyon kevés vízzel feltesszük párolni, ízesítjük, és aprított petrezselymet is adunk hozzá. Ha megpuhult, és a víz...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk