30 dkg lencse
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 kiskanál zsír
3-5 dkg szalonna
1 szál házi kolbász (lehet virsli is)
babérlevél
tárkony, kakukkfű (ezek el is hagyhatók)
1 teáskanál szárított zöldség ( ez is elhagyható)
só, pirosparika
a habaráshoz:
1 teáskanál liszt, 1 evőkanál tejföl
végül 1 kiskanál mustár
A hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor már töpörtyűs, jöhet a hagyma.majd a répa. Alapos átpirítás után következik a lencse.(Természetesen az áztatóvíz után még átmosom, úgy kerül a levesbe.)
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Most jöhet a babérlevél, a tárkony, a kakukkfű, a házi szárított zöldség és a só. Lefedem és 15 perc főzés után máris beleereszetem a habarást. Most beledobom a kolbászkarikákat és egy kevés pirosparikát is szórok bele Még pár perc és kész is a magyaros lencselevesem. A mustárt csakis az elkészült levesbe keverem bele.
A legfontosabb, hogy január elsején ez legyen családom első étele. Hiszen a népi babonák szerint így lehet szerencsés a következő esztendő.
A hozzávalókat összekeverjük pihenni hagyjuk. (hogy a gríz kicsit megdagadjon) Szaggatjuk.
Elkészítési idő: gyors Nehézség: KönnyűA borsót kevés olajon megpárolom, beleteszek 1 evőkanál lisztet, és 1 evőkanál pirospaprikát, és szinte rögtön felöntöm 2,5 liter vízzel, nehogy a paprika keserű legyen. Ízesítem...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűA húst kockákra vágjuk, a zsiradékon pirítani kezdjük, sóval, borssal fűszerezzük. A zöldségeket karikákra felvágjuk, daraboljuk majd hozzáadjuk a húshoz. Tovább pirítjuk néhány pe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A pudingot megfőzzük. Ízesítjük a cukrokkal. 2. A gesztenyemasszát villával tördeljük össze és adjuk a forró pudinghoz. 3. Aki szereti rumos mazsolát is tehet bele. 4....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű