menu

Családireceptkönyv.hu

Diós, mákos bejgli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


90 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
12.5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
2 db tojássárgája
1 dkg só
1 dl hideg tejszín
2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a lekenéshez

Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
70 dkg mák vagy dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0.5 L vizet.
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Elkészítés:


A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.

Éjszaka hüvős helyen de nem hütőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszúrkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Nagyon finom, nem reped meg és a tésztája olyasmi mint a linezer tészta

Diós, mákos bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mézeskalács
Mézeskalács

*Tipp: ha valakinek nem vált be, vagy nem szeretné a paleo csokimázat, az egyszerűen csak olvasszon fel étcsokoládét a mikróban (óvatosan!) vagy gőz fölött (sokáig tart) és adjon 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Fatörzs
Fatörzs

A 6 tojásból a szokásos piskótatésztát készítünk A piskótát kizsírozott, kilisztezett nagy tepsiben sütjük meg, hogy csak egyujjnyi magas tésztát kapjunk, majd azon melegen kendő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Királyi sörös karaj
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Királyi sörös karaj

A hússzeleteket a tenyeremmel kicsit megcsapkodom, -ezt nem szoktam klopfolni-, sózom, borsozom, majd a mangalica zsíron mind a két oldalát elősütöm. Amikor a hús kérget kapott, t...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Narancsos kacsacomb
Narancsos kacsacomb

A páchoz a felolvasztott kacsazsírt ízlés szerint kakukkfűvel, rozmaringgal, őrölt borssal jól keverd össze. A combokat mosd meg, sózd be, és forgasd be jól a pácba, majd néhány ór...

Elkészítési idő: 35 perc, pácolá
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk