1 liter tej (minimum 2,8%-os)
10 dkg cukor (az édesszájúaknak 20 dkg)
3 tojássárgája
25 dkg darált mák
1 vaníliarúd belseje, vagy vaníliakivonat
10 db kifli
1 db citrom és narancs reszelt héja
1 marék zsemlemorzsa
a tetejére:
felvert tejszínhab mákszórással vagy
vaníliapuding
A kifliket egy centis karikákra vágjuk, tepsibe tesszük, és betesszük a sütőbe egy napra száradni, vagy alacsony (80-90 °C) hőfokon kiszárítjuk.
A tejet a mákkal, a citrom- és narancshéjjal, a vaníliával és a cukorral összeforraljuk. A kész keverék 2/3-át a szikkadt kiflire öntjük, és megvárjuk, hogy beszívja.
A maradék mákos tejet lehűtjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, és ezt is a kiflire öntjük.
Egy 26 centis tortaformát kivajazunk, az aljába zsemlemorzsát szórunk, ráöntjük a kiflis keveréket, és 175 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A kihűlt tortára tejszínhabot nyomunk és mákkal díszítjük. Úgy is nagyon finom, ha hab helyett vaníliapudingot öntünk rá.
1. A linzertésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárg...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőmelegítjük a sütőt 180-200 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki, ha szilikon, akkor semmi teendőnk. 2. Szétvála...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA piskóta elkészítése: Szóval piskótát készítünk a szokott módon. A kakaót lekeverjük a liszttel, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor 1/3-ával kemény habbá verjük, maj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA sütőformát kivajazzuk, és sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük. Elkészítés A tojást keverőedénybe ütjük és konyhai robotgép legmagasabb fokozatán habosra keverjük. A...
Elkészítési idő: 30-50 perc Nehézség: Közepes