Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
30 dkg liszt
3 db tojássárgája
15 dkg vaj
1 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 mk sütőpor
5 dkg porcukor
egy csipet só
Töltelék hozzávalói:
35 dkg darált dió
15-20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek sárgabaracklekvár
3 tojásfehérje
1 rumaroma(v. rum)
Bevonáshoz egy tábla jó minőségű csokoládé. (60 %-os)
A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.
Ezután a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.
A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.
Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk. Ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk.
1. A tészta minden hozzávalóját jól összekeverjük. Kikent tortaformába öntjük és elsimítjuk. 2. A megmosott szilvát félbevágjuk, kimagozzuk, és a mag helyére fél dióbeleket tesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűezt kikevered és felfőzöd . A tojás fehérjét felvered és a félig kihült krémhez kevered , a piskótára kened. 1/2 liter tejszínt , 2 habfixálóval felversz és a krémre kened ! Leve...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes- Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm átmérőjű piskótakarikát. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, - A tojásfehérjéket a kristálycukorral, és a csipet sóval kemény habbá verj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a krémet főztem meg. Egy tapadásmentes lábosba öntöttem a tejszínt, a vizet és belekapartam a vanília magjait. A krémport, tojássárgát kevés vizes tejszínnel csomómentesr...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes