a tésztához:
• 25 dkg liszt
• 1 tojás
• 6 dkg cukor (4 csapott evőkanál)
• 13 dkg vaj
• késhegynyi sütőpor
a töltelékhez:
• 50 dkg krémes túró
• 8 dkg étkezési keményítő
• 20 dkg cukor (lehet kevesebb is)
• 5 dl tejföl
• 2 tojás
• 1 kávéskanál vaníliakivonat (vagy vaniliás cukor)
• 8-10 szilva
• 1 evőkanál cukor
• 1/2 kávéskanál fahéj
Félbevágjuk a szilvát, eltávolítjuk belőle a magot, majd megszórjuk egy evőkanál cukorral és a fahéjjal. Elkeverjük, és legalább fél órát állni hagyjuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fél órát hűtőben pihentetjük.
A tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk. Lisztezett munkafelületen kör alakú lapot nyújtunk a tésztából, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalát is befedje. Körben kirakjuk a tésztalapot a cukrozott, fahéjas szilva felével.
Kikeverjük a túrótöltelék hozzávalóit, majd a formába öntjük. A töltelék tetejére kerül a szilva másik fele.
170 fokos sütőben 70-80 percig sütjük, vagy amíg a töltelék teljesen meg nem szilárdul.
Langyosra hűtve kínáljuk, mert csak így szeletelhető.
Tipp: ízlés szerint más gyümölccsel is készíthetjük, de gyümölcs nélkül is nagyon finom.
A mazsolát forró vízben megmossuk, szárát leszedjük. A reszelt csokoládét a dióval és 1 evőkanál liszttel összekeverjük. A tojásokat a sóval és a porcukorral habosra keverjük, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát gyúrunk. (Én mindent a robotgép üstjébe mértem, K-keverővel megkevertettem a tésztát. Pillanatok alatt készen volt.) Lisztezett felületen két részre osztot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát összedolgozzuk. Két lapot sütünk a tepsi hátán.Nagy tepsin, 10-15 percig. A pudingot a liszttel, a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, és a tejben felfőzzük. A ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokit, a vajat, a cukrot közepes hőmérsékleten összeolvasztjuk. A masszát hagyjuk picit hülni. A tojásokat a tejjel, mézzel habosra kikeverjük. A lisztet a kakaóval, sóval, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű