25 db gombóchoz:
1 kg sertés darált hús
2 csészényi rizs (olyan csésze, amibe csapig rakva 24 dk + még egy kicsi rizs megy bele. Összesen 53 dkg rizs (lemértem pontosan). Én az ovális szájú bögrébe mértem ki
egy tojás
só, bors, piros paprika
2 gerezd fokhagyma (nem kell bele több)
2 doboz (500-500 ml) dobozos paradicsom
Zeller zöldje
A két csésze+ meg egy kicsi rizst (ha kimérem, akkor pontosan 53 dkg rizs kell) megmosom és annyi vízben, hogy éppen csak ellepje, odateszem kb. 7 percre a mikró sütőben párolódni. Ha puhult, hagyni kell, hogy felszívja a még alatta lévő vizet. Félretesszük hűlni, de akár a még akár forró rizshez is hozzá lehet keverni a darált húst (a hús majd lehűti a rizst). Hozzáadjuk még az 1 db tojást, sót, borsot, pirospaprikát és 2 gerezd fokhagymát, valamint kb. 2-3 evőkanálnyi olajat.
Amikor jól összekevertük, a zöld fagylaltos kanállal adagolva gombócokat formázunk, amiket réteslisztbe forgatunk. Nekem elég zsíros volt a hús, így a megformázott golyók eléggé lágyak voltak, de ennek ellenére sem estek szét.
Még mielőtt golyókat formázunk, megcsináljuk a paradicsomszószt.
Csinálunk egy nagyobb rántást, amit ha készen van, felengedünk hideg vízzel, majd beletesszük a paradicsom sűrítményeket. (vagy üveges, dobozos stb. paradicsomot). Teszünk bele még sót, cukrot és zeller zöldjét is. Amíg felforr, akkor lehet a golyókat megformázni.
Ha a szósz forr, lassan beletesszük a húsgombócokat és lassú tűzön (én a legkisebb platnin csináltam) főzzük kb. 45 percig.
Ha már a szószban van a húsgombóc, kb. 3 perc múlva, lassan, a lyukas, fekete műanyag kanállal alányúlunk a gombócoknak, hogy véletlenül sem ragadjanak le. Nem kell félni, a gombócok nem fognak szétesni, még akkor sem, ha egy kicsit nagyobb tüzet adunk alája.
Ha a szósz sűrűsödne, akkor lehet hozzá forró vizet adagolni. (forrót, h. ne hűtse le a szószt)
Paradicsomos húsgombóc recept: (2014. május 8-án csináltam Anna mamával (ő mondta, h. tegyek bele nyugodtan 1 tojást és nagyon finom lett). Ha paprikába teszem a tölteléket, akkor nem kell bele tenni tojást, csak a gombócba.
A hússzeleteket enyhén kiverjük, megsózzuk, rászórjuk az apróra vagdalt fokhagymát, majd zsemlemorzsába mártjuk. A húskalapáccsal gyengén beleverjük a morzsás fokhagymát, ezután li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHáromféle húsból készítjük: 60 dkg csont nélküli marha-, 60 dkg ugyanilyen sertés- és 60 dkg borjúhúst veszünk hozzá és kisebb kockákra vágjuk össze, külön-külön téve a húsfajtákat...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőző nap: A húst 2-3 ujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, őrölt feketeborssal és majoránnával megszórjuk. Egy tálba a mustárt, az összenyomott fokhagymát és a paprikakrémet öss...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesHúsgolyő: Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk egy tálban, bőven sózzuk és borsozzuk, illetve hozzáadjuk a még kívánt fűszereket. A masszából kis golyókat gyúrunk, és két...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes