2 dl tej
10 dkg vaj
15 dkg liszt
10 dkg reszelhető kemény sajt
3 nagyobb tojás
1 kávéskanál só
A tetejére
1 tojás
2-3 dkg reszelt sajt vagy szezámmag
Sem élesztő, sem sütőpor nem kell hozzá. Nincs szükség kelesztésre, hosszadalmas hajtogatásra; mégis puha, szellős, könnyű és nagyon finom. Érdemes kipróbálni!
Fölforraljuk a tejet a vajjal. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet meg a sót, és gyors mozdulatokkal addig keverjük a tésztát, amíg össze nem áll, és el nem válik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és félretesszük.
Megreszeljük a sajtot.
Egyenként a tésztába ütjük a tojásokat. (Mielőtt a következőt hozzáadnánk, az előzőt alaposan belekeverjük. Legjobb, ha a robotgép dagasztóspiráljával dolgozunk.) A tojások után a tésztába dolgozzuk a reszelt sajtot is. Fényes, rugalmas, sárga masszát kell kapnunk.
Diónyi golyókat formázunk belőle (kiskanállal is szaggathatjuk), amelyeket egymástól némi távolságban sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, és kicsit lenyomkodunk.
Megkenjük őket a lazán fölvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 200 fokra melegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Gregor József operaénekestől származik a recept.
1. A lisztet a sütőporral, a tojás sárgájával, csipetnyi borssal, ízlés szerinti mennyiségű sóval és szükség szerinti tejfellel könnyen gyúrható tésztává jól eldolgozunk. 2. A...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElkészítés: A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt felfuttatjuk benne kevés cukorral. Közben lereszeljük a sajtot, félreteszünk belőle kb. 10 dkg-ot a pogik tetejére. Az összes hozz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet picit langyosítsd meg, szórd bele a teáskanálnyi cukrot, és futtasd fel benne az élesztőt. A lisztbe vegyítsd bele a sót, és morzsold bele a vajat is. Add hozzá a felfutott...
Elkészítési idő: 40 perc + 1 óra Nehézség: Könnyű250 gr darált zabpehely 250 gr zsírszegény túró 100 gr kókuszzsír 1 db tojás zsírszegény sajt só
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű