menu

Családireceptkönyv.hu

Karamellkrémes almatorta


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
2 pohár (250 ml) liszt
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
1/2 tk só
1 tk fahéj
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/2 tk őrölt szegfűszeg
165 g puha vaj
1 +1/4 pohár cukor
1 tojás
2 pohár almaszósz (párolt alma leturmixolva)
♥ KRÉM :
1 és 1/2 pohár cukor
1/3 pohár liszt
1 és 1/2 pohár tej
1/3 pohár habtejszín
330 g vaj
1 tk vaníliakivonat
1/3 pohár karamellszósz + 2 ek-nyi a díszítéshez
♥ KARAMELL SZÓSZ :
1 és 1/2 pohár cukor
1/4 pohár glükózszirup (enélkül is megy)
110 g vaj
1 és 1/2 pohár tejszín

Elkészítés:


♥ Tészta:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Kivajazunk egy 20 cm-es tortaformát. A vajat habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és az almaszószt, végül a "száraz" összetevőket.
Nem kell túlkeverni, elég ha egynemű a tészta. kb. egy órán keresztül sütjük, folyamatosan ellenőrizve a közepét egy tűvel.
A formában hagyjuk 20 percet hűlni, majd rácsra borítjuk, és teljes kihűlés után 3 lapba vágjuk.
(Eredetileg 3 tortaformában sütünk 3 lapot) Ha valaki duplázza a mennyiséget, akkor mindenképpen 24 cm-es formát használjon!)
♥ Krém :
Egy kisebb lábasban habverővel összekeverjük a cukrot és a lisztet a tejjel és tejszínnel. Feltesszük főni, és folyamatos keverés mellett 10-15 perc alatt sűrű krémmé főzzük. A forró krémet áttöltjük a keverőtálas robotképbe és a krémkeverőkarral a legalacsonyabb fokozaton kihűlésig kavarjuk. (így nem lesz bőrös a teteje)
Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a vajat és a vaníliakivonatot, majd a legmagasabb fokozaton nagyon habos krémmé kavarjuk.
Végül belecsurgatjuk a karamellszószt is. Ha túl lágy lenne a krém, tegyük be a hűtőbe, ha túl kemény, tegyük forró vízfürdőbbe, hogy kissé átmelegedjen és lágyuljon. Ha úgy ítéljük, hogy tökéletes, akkor töltsük be a tortalapokat, és díszítsük karamellszósszal.
Ezt egy nylonzacskó segítségével a legkönnyebb. Az egyik sarkába teszünk 2 ek-nyi szószt, levágjuk a csücskét és körkörösen spirált rajzolunk a torta tetejére, majd egy hústűvel küllőket húzunk.
♥ Karamell szósz:
A cukrot egy kis lábasban karamellizáljuk, majd vékony sugárban hozzáöntjük a tejszínt, végül belekeverjük a vajat. Ha esetleg összeugrana az egész, kis lángon folyamatos
kevergetéssel fel lehet oldani a karamellrögöket.

Karamellkrémes almatorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fehér csokis-szedres torta
Fehér csokis-szedres torta

A tojássárgáját habosra verem a 3 ek. cukorral, majd hozzáadom a tejet és lassú tűzön, sűrűre főzöm. Hozzáadom a feldarabolt fehércsokit, majd kihűtöm a krémet. A tejszínhabot ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Trüffelkrém
Trüffelkrém

A tejszínt elkezdjük melegíteni és az összetördelt csokoládét fokozatosan hozzáadjuk úgy, hogy alacsony hőmérsékleten folyamatosan kevergetjük az olvadó csokit. Miután tökéletesen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Emőke
Répatorta (klasszikus)
Répatorta (klasszikus)

A cukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal. Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk. Kis fahéjjal vagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Bory mama
Csokoládés almás piskóta, csoki bevonattal
Csokoládés almás piskóta, csoki bevonattal

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikavarjuk a cukorral és hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaóport is. Az almákat meghámozzuk és lereszelj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk