menu

Családireceptkönyv.hu

Zserbó Csiga


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



fél liter aludttej vagy kefir (nekem 175 g-os tejfölöm volt és egy 125 g-os citrom joghurtom és ezt a kettőt öntöttem fel tejjel, hogy fél liter legyen)
4 tojás
200 g olvasztott margarin vagy vaj (nálam kókuszzsír)
2 kávéskanál só
10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
kb. 1 kg liszt és még plusz 3-4 evőkanál

Elkészítés:



A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd az aludttejjel és olvasztott margarint is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő.
A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
Bedagasztjuk a tésztát majd liszttel meghintve, és letakarva hűtőbe tesszük éjszakára.
Vicuska szerint már 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
Másnap reggel a hűtőből kivéve, lisztezett felületen gyúrjuk át, vegyük 4 felé, igazítsuk cipó formára és letakarva hagyjuk pihenni kb. 20 percet.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kettő cipóból zserbócsigát készítettem, a másik kettőből kakaós csigát.

A zserbósnál az alábbiak szerint járjunk el:
Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg lekvárral és szórjuk meg porcukros darált dióval. Tekerjük fel és vágjuk 2-3 cm vastag szeletekre, vagy háromszögekre, mint a fotón.

A kakaós így készül:
A kinyújtott tésztát kenjük meg olajjal vagy olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukros kakaóval. Én általában két púpozott evőkanál porcukorhoz 1 csapott evőkanál kakaópor arányt szoktam alkalmazni. Ezeket a rudakat is feltekerjük és tetszés szerint vágjuk.
A kakaós csigákat nem fotóztam le mert már többször késztettem, itt és itt megnézhetitek.

A sütőpapiros tepsin, hagyjuk fél órát kelni őket majd tojássárgával lekenjük és 190 fokos sütőben arany színűre sütjük.

Készíthetjük bármilyen akár sós töltelékkel is.

Zserbó Csiga

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Forró almás pite (mekis)
Forró almás pite (mekis)

A tészta hozzávalóit összekeverjük, a vizet apránként adagoljuk hozzá, hogy egy jól gyúrható, kellően rugalmas, nem kemény, és nem ragacsos tésztát kapjunk. Becsomagoljuk fóliába,...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Emőke
Gyors mézeskalács
Gyors mézeskalács

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerrel. Ezután elmorzsoljuk a margarinnal. A többi hozzávalóval egy jól formálható masszává gyúrjuk. Lisztezett de...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bianka
Étcsokis banánkenyér
Étcsokis banánkenyér

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 2. Egy közepes méretű tálban törjük össze a banánokat egy villával. 3. Keverjük hozzá a tojást, a joghurtot és a mézet. 4. Adjuk hozzá az át...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sárgabarackos mákosguba felfújt
Sárgabarackos mákosguba felfújt

A tepsit/sütőformát kivajazzuk, kiflit felvágjuk. Tojásokat szétválasztjuk, fehérjéből kemény habot verünk. Sárgáját elkeverjük a cukorral, pudingporral, lekvárral és a tej 3/4...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk