Tészta:
30 dkg liszt
10 dkg zsír
1 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
kevés tej
reszelt citromhéj
3 tojássárgája
Töltelék:
3 tojásfehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
kb fél kg meggy vagy 1 üveg magozott meggy
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsírral és a tojássárgákkal a citromhéjjal és a megkelt élesztővel összegyúrjuk. 3 cipóra osztjuk. Az egyik cipót téglalap alakúra kinyújtunk, megkenjük lekvárral.
A két szélére sorban meggyszemeket rakunk (függőlegesen) majd felhajtjuk a tésztát a meggyre 2x vagy 3x a közepe felé. Kb 7 cm maradjon ki a tészta közepén, oda tesszük a tölteléket. A töltelékhez a fehérjét a cukorral felverjük, majd beleforgatjuk a diót. Előmelegített sütőben sütjük, halvány rózsaszínre. Kihűlés után szeleteljük, meg lehet porcukrozni. Nagyon finom és sokáig eláll, már ha nem falja fel a család. A maradék tésztával is így járunk el.
A hozzávalókat összekeverjük, majd zsírozott-lisztezett, esetleg sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, lassú tűznél megsütjük. Ha magas tésztát szeretnénk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a reszelt citrom héját és levét. Az egészet habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadunk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vaníliás pudingport megfőzöm a tejjel, és a cukorral. Megvárom míg kihűl. A tojásokat szétválasztom sárgájára és fehérjére. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Az aszalt gyümölcsöket, és a mandulát vágjuk fel apróra. (a sze...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes