Kenyér
40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4 dl víz
60 dkg , 2 dkg élesztő , 6 kk só, 2 dl víz, 5 dkg vaj, késhegynyi aszkorbin sav
Kenyér
1. Kovász reggel elkészítve: 40 dkg BL55 liszt, 2 dkg élesztő, 4 dl víz
Délután a kovászhoz 60 dkg BL55 liszt, 2 dkg élesztő, 6 kk só, 2 dl víz, 5 dkg vaj, késhegynyi aszkorbinsav.
2. Kovász 3 óra alatt készült: 30 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 dl víz
A kovászhoz 20 dkg rozsliszt, 25 dkg BL55 liszt, 3 tk só, 2 dl víz, fél csomag szárított élesztő (a friss elfogyott, abból kb. 1,5 dkg kellene), 5 dkg vaj.
A dagasztás után mindkettő kb. duplájára kelesztve, utána formázva, majd kb. még 15 percig pihentetve és kb. 1 óráig sütve.
A dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kovászt, a joghurtot, a vizet, beletesszük a vajat és a te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt belemorzsoljuk, majd ráöntjük a langyos vizet. Egy fakanállal alaposan összeforgatjuk. Lefedve, a konyhapulton 12 órát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa van kenyérsütő gépünk, akkor a tészta hozzávalóit egyszerűen bekészítjük, és a gép elvégzi helyettünk a dagasztást. (Én így tettem.) Amennyiben nincs, akkor az élesztőt kevé...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűHa nem használok öreg tésztát, akkor az élesztőt kevés langyos tejjel, csipet cukorral elkeverem, majd annyi liszttel keverem össze, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejére is szó...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes