50 dkg liszt
3 dl tej
10 + 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 dkg friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 + 1 teáskanál só
1/2 kávéskanál fokhagymasó
1/2 kávéskanál őrölt pirospaprika
néhány csipet őrölt (fehér) bors
néhány csipet őrölt (fehér) bors 5 dkg reszelt sajt
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tetején vastag, halványbarna hab képződik. Ezután a liszthez öntjük, beleszórunk 1 teáskanál sót, belerakunk 10 dkg puha vajat. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kb. egy órára félretesszük kelni.
A megmaradt sót, a fokhagymasót, a pirospaprikát, a borsot és a reszelt sajtot összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra és nagyjából téglalap alakúra nyújtjuk. Nagyon vékonyan bekenjük a maradék 10 dkg vaj harmadával, és egyenletesen megszórjuk a fűszeres sajt harmadával. Ezután a tésztát balról jobbra, jobbról
balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.
A vajjal kenést, fűszerrel való szórást és hajtogatást még kétszer megismételjük, majd a tésztát ismét pihentetjük. Kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, azután 10 cm hosszú, másfél cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített, 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a tojást és tojássárgáját az olajjal simára keverjük. A lisztet a sóval elkeverjük, beleöntjük a tojásos elegyet, majd a felfutta...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTejben élesztő megfuttatva. Liszt + tepertő + toj.sárgája + zejföl+ élesztő+ só + bors --> összedolgozzuk, tejjel lazíthatjuk, ha túl kemény lenne. 1,5 órát kelesztjük. Lisztezet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet öntsük össze a vízzel, langyosítsuk meg, keverjük bele a cukrot majd az élesztőt és 7-8 dkg lisztet. Fedjük le egy ruhával, és hagyjuk meleg helyen 10-15 percig. Ezután ad...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a zsíron pár perc alatt megdinszteljük, ezután félretesszük hűlni. A burgonyapürét 1 dl meleg vízzel, a sóval és a tejföllel simá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű