menu

Családireceptkönyv.hu

Tormás csirkemell almával és újhagymával


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:



Kiváló összhatás. Köretnek rizst, párolt zöldséget vagy burgonyapürét javaslok.

Hozzávalók:

2 evőkanál friss reszelt torma
1 db csirkemellfilé
1 evőkanál olívaolaj
fél evőkanál étkezési keményítő
2 szál újhagyma
2 db savanykás alma
fél citrom leve
só, darált bors
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín

Elkészítés:


Vágjuk fel a csirkemellet újnyi csíkokra, majd tegyük egy kis tálba, szórjuk rá az étkezési keményítőt és keverjük jól össze.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a csirkehúst, és erős lángon süssük addig, míg a hús pirulni nem kezd. Fűszerezzük kevéske darált borssal, csipetnyi őrölt szerecsendióval és sóval.

Tegyük hozzá a kimagozott és kisebb kockákra felvágott almát (nem szükséges meghámozni), és a felkarikázott újhagymát.

Egy-két percig forrósítsuk össze, majd utána öntsük rá a tejszínt, a citromlevet és tegyük bele a tormát. Forraljuk jól össze és azonnal tálaljuk párolt rizzsel, zöldségekkel vagy krumplipürével.

Trükkök, tippek, praktikák:


A torma egyrészt a húsvéti sonka elengedhetetlen kísérője, de aki rákap az ízére, biztos, hogy nem csak évente egyszer kívánja majd. Ugyanolyan ismert lehetne a világban, mint a dijoni mustár vagy a kínai szójaszósz. Vajon van erre remény?

Aki még nem evett frissen reszelt tormát, az bizonyára nehezen érti meg a tormahívek rajongását. Ennek az az oka, hogy a kereskedelemben kapható majonézes változat egészen más ízkompozíció, mint az orrfacsaróan erős friss tormareszelék. Ezért csak óvatosan a kóstolóval, erős paprikán nevelkedetteknek is okozhat meglepetést sajátos csípősségével. Akit zavar a csípősség, az cukros ecet hozzáadásával vagy néhány perces sütéssel (sütőben) elveheti a torma erejét.
Aki már reszelt tormát, azt tudja, hogy a Halls cukorka orrtisztító hatása semmi ahhoz képest, amit akár egy cingár tormagyökér lereszelése közben tapasztalunk. Ráadásul nem csak tüneti kezelésre alkalmas, hatóanyagai állítólag a bacilusokat ténylegesen is pusztítják. Mindemellett serkentőleg hat az emésztésre, jó vizelethajtó, a reszelt gyökérből készült vizes borogatás pedig enyhíti a különféle ízületi bántalmakat. Mézzel keverve hatékony köhögéscsillapító. Bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában. Csípős anyagain kívül tartalmaz B- és C-vitamint, értékes aminosavakat, kalciumot, magnéziumot és mustárolajat is.
Termesztése egyszerű, kiirtása nehéz

A torma (Armoracia lapathifolia) évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökereivel a legnagyobb hideget is átvészeli. Levelei ráncosak, akár a méteres nagyságot is elérhetik, óriási termete miatt inkább csak nagyméretű kertbe ajánlatos ültetni.

Termesztése nem okozhat gondot: keressünk napos vagy félárnyékos, kellő nagyságú helyet a kertben, ahová az arasznyi gyökérdarabokat elültethetjük. Kötött talaj esetén mindenképp érdemes a talajt homokkal vagy tőzeggel lazítani, esetleg kiemelt ágyást (bakhátat) készíteni számára. Mélyrétegű réti homoktalajon érzi magát a legjobban. Minél lazább a talaj, annál szabályosabban, egyenesebben fejlődik majd a gyökér.

Tavasszal vagy ősszel ültethetők a gyökerek, 25-30 cm-es tőtávolságra. A dugványokat nem szabad túl mélyre ültetni, a tetejük csak 3-5 cm mélyre kerüljön a felszíntől. Nyári szárazság esetén érdemes két-három alkalommal megöntözni.

A torma gyökerei egész évben gyűjthetők, de a fő betakarítási időszak általában október végére esik. A felszedés után veremben, pincében - prizmában, homok közé rétegezve - egy évig is tárolhatjuk a termést.

A konyhában sokáig frissen tartható, ha nedves ruhába csavarjuk, majd azt egy zacskóba téve hűvösre tesszük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Petra
Fordított Hús
Fordított Hús

A húst kiklopfoljuk. Fordítva panírozunk: Zsemlemorzsa, Tojás, Liszt. Kisütjük,tepsibe tesszük, tetejére hagyma karikát rakunk és reszelt Sajttal megszórjuk. Az öntetet a hús te...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Mustáros rántott hús
Mustáros rántott hús

A húsokat nagyobb szeletekre osztjuk és ha szükséges, enyhén kiklopfoljuk. A húsok egyik oldalát vékonyan átkenjük a mustárral, majd lisztbe forgatjuk. A tojást felverjük, fűszerez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Klári
Lecsós csirkecomb
Lecsós csirkecomb

A szalonnát felkockázom, zsírjára sütöm. A kisült zsíron a lisztbe forgatott combokat pirosra sütöm, és kiveszem. A maradék zsiradékon megpirítom a hagymát, utána ráöntöm a lecsót...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vörösboros kakas (coq au vin)
Vörösboros kakas (coq au vin)

A kakast alaposan megtisztítjuk, szétbontjuk, a mellet csonttal együtt 4 részbe vágjuk, a combokat félbevágjuk. Sózzuk, frissen őrölt borssal bedörzsöljük. A sonka- vagy salottaha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk