1,5 kiló krumpli már tiszta suly
2 kk só
Víz
35 dkg finom liszt
1 deci tej
1,5 deci olaj
5 dkg búza dara
A meghámozott, kockákra vágott krumplit megfőzöm sós vízben. Mikor puha leöntöm a vizet és áttnyomom krumplinyomón /ha v.kinek nincs lereszelheti apró reszelőn/. Hagyom teljesen kihülni, majd teszek a krumpliba sót, 35 dkg finom lisztet és a tejet,,,a tészta közepes keménységü legyen. 4 felé osztom a tésztát s minden egyeset elsodrom tepsi nagyságra, lekenem vékonyan olajjal és szórok bele vékonyan búza darát majd összetekerem mint a rétest. 4 rudat kapunk.
Mehet a kiolajozott tepsibe. Az egyik képen látható, hogy még nyersen a tésztát összemetéllem és kockákra bevagdosom a tetejét, bekenem olajjal és mehet a sütőbe. 200 fokon sütöm kb. 30-35 percig,,,,sütötől függ,,,a színén meglátni amikor jó.
A sütőt 190-200C-ra előmelegítjük. A hozzávalókat összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban. Kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még forrón alaposan meg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent össze kell keverni. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütni
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKeverjük össze a lisztet a porélesztővel (ha friss élesztőt használunk, akkor a vízmennyiségéből vegyünk el egy kicsit, és abban futtassuk fel). Adjunk hozzá sót, a vizet és gyúrj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű