- Húsos szósz: 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 30 dkg darált hús,1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsompüré
- Besamel: kevés őrölt szerecsendió, 10 dkg Rama, 1 liter tej, 6 dkg liszt,
- Tészta: 3 db tojás, 30 dkg liszt, , 5 evőkanál víz, ,
20 dkg sajt reszelve
Először a fokhagymát, vöröshagymát, és a sárgarépákat apróra vagdaljuk. Megpirítjuk a vöröshagymát kevés olajon. Ha a hagyma üveges lett, rátesszük a fokhagymát, és kevés vizet öntünk rá. A felaprózott sárgarépát, fehérrépát is hozzáadjuk, és erre is rápirítunk - kb. 10 perc. Ha kell, megint teszünk rá kevés vizet. Beletesszük az összekevert darált húst majd ezzel is lepirítjuk - kb. 10 perc -, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül beletesszük a paradicsompürét. Ahogy minden belekerült, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint a húsos ragut. Puhára főzzük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Most a besamel elkészítése következik. Olvasszuk meg a Rama-t, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt. Végül sózzuk, fűszerezzük be ízlésünk szerint.
Mivel elkészült a hústöltelék - ragu -, a besamel, most összeállítjuk a lasagnét.
A tojás, liszt segítségével házi tésztát készítünk, amelyet vékony csíkra kinyújtjuk.
A házi tésztát teszünk egy rétegben a tepsi aljába. Erre teszünk besamelt, majd hústölteléket, erre pedig reszelt sajtot.
Az előző lépést megismételjük, összesen 3-szor. Lezárásképpen a felülre kerülő 4. tésztarétegre ráöntjük a maradék besamelt, és a maradék reszelt sajtot. 180 C-on, légkeverés nélkül kb. 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét.
Házi tésztával készíted sokkal finomabb lesz, mint amit a boltban lehet vásárolni. Így gluténmentesen is el lehet készíteni.
A szokottnál tojásosabb tésztát gyúrunk, jó rugalmasra. A pihentetett tésztát gyufaszál vékonyságúra kinyújtjuk, kissé megszárítjuk. Kétforintos nagyságú szabálytalan lapokra szagg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rizsből, 2 evőkanál cukorból, vaníliás cukorból, sóból 1 l tejjel tejberizst főzünk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a megmosott mazsolát is, és az egészet teljesen ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVegyünk fél kiló csirkemellet, amelyet apró kockákra vágunk, fél centisekre. Olivaolajon dínszteljünk meg egy vöröshagymát, majd süssük vele fehérre a húst! Várjuk meg, míg elfő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 órát kelesztem, , aztán formázom, megkenem tojással és még 20 percet 160' kb 20'perc
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű