11 db mini lángoshoz:
(kb 13-15 cm átmérőjűhöz)
3 dl langyos kézmeleg víz
2 teáskanál cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő, tűzforró olaj
. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük
a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót.
Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle,
amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a
tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni.
Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából
a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk
és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és kb. 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából,
olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZforró bő
olajban süssük.
Általában az első darab mindig selejt (mint a
palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani,
lehetőleg kör alakúra -úgy, hogy ne szakadjon el-
és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő
forróságú olajba ér.
Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát,
majd lecsepegtetjük.
Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem
a fokhagymás-sajtos-tejfölös.
lángos, piacos, igazi, eredeti, recept, képek, elkészítés,
Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra,
amit rákenhettetek a bodegáknál a friss,
meleg puha lángosra?
Fokhagymás olaj
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
só
1 dl langyos víz
1. A fokhagymákat fokhagymanyomóval összezúzzuk,
majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
(Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni,
hisz nem nagy ördöngösség.)
Aki előbb szeretné megkóstolni, az megteheti a Lehel csarnokban, hisz családunk egy része még nap mint nap
ott eteti a népet a tökéletes lángossal.
http://www.mindenegybenblog.hu/retro/az-igazi-langos-1957-ota-in-memoriam#.VPdGyGn1qik.facebook
Kezdjük a felső réteggel, mert ennek picit hűlnie kell. Elkezdjük karamellizálni a 8 dkg cukrot, majd mikor már felolvadt, hozzáadjuk a mézet, kis keverés után az összetört (nem d...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézRakjuk az üvegbe a szeletelt citromot és a gyömbért, öntsük fel a mézzel. Rakjuk hűtőbe. Néhány nap múlva összeérik és fogyasztható. A teához 1 kávéskanállal adjunk egy csésze ih...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldséget megpároljuk,. A tejfelt, majonézt, mustárt összekeverjük, és a zöldségekhez adjuk. a kifőtt tésztára öntjük, és a tetejére tesszük a kisült szalonnakockákat, majd resze...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Vettem egy kis kenyeret, hosszában 3 csíkban elvágtam, egészen a héjáig, és keresztben is bekockáztam, majd vajjal körbe kentem, és fóliával együtt tepsibe tettem. 2. Közben...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű