Tavaszi ecetes saláta sonkával
avagy mit kezdjünk a csodás maradékokkal?
2016. március 28. - Heni süt neked
Amikor túl vagyunk az ünnepeken, a nagy jövés-menésen veszünk egy nagy levegőt, és már rá se akarunk gondolni kajára, főleg nem tojásra és sonkára. Amikor kinyitjuk a hűtőt és ott figyelnek a megmaradt retkek, uborkák már majdnem szottyadásnak indulva, de még tartva magukat, na akkor kell valami újat, kissé formabontót kreálnunk a megmaradt finomságokból, amik önmagukban már nem olyan csábítók, de új formában még ínyencségek is lehetnek.
Hát ilyen ez a tavaszi saláta, ami önmagában is mennyei, de akár petrezselymes vagy egyszerű sült krumplival tálalva is csodás ízharmónia.
Hozzávalók:
2 fej retek
1 kígyóuborka
1 fej lilahagyma
2 szelet főtt, füstölt sonka (lapocka)
6 ek. almaecet
1 ek. olívaolaj
2 ek. méz
víz
só, bors, 1 szál friss rozmaring, szárított chili
Konyhai robotgéppel (vagy kézi uborka gyalun) vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket, amit egy jól zárható üvegbe teszünk és lesózzuk. Hagyjuk félórát pihenni. majd ekkor beletesszük a darabokra tépkedett sonkát, a rozmaringot, őrült borsot, chilit. Az ecetet a mézzel és olajjal összekeverjük, ráöntjük a zöldséges sonkára, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Egy kanállal keverjük jól össze, hogy a zöldség és a hús elkeveredjen, majd zárjuk rá a tetőt és rázzuk össze most így. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Másnap reggelire friss pirítóssal ebédre főtt vagy sült krumplival tálaljuk.
Den Reis nach Packungsanleitung kochen und danach kalt abschrecken. Mais und Sojasprossen in eine Schale geben. Paprika, Karotten und Lauch sehr fein würfeln und ebenfalls in di...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA paradicsomokat félbe, majd negyedekre vágjuk, az uborkát szeleteljük. A feta sajtot egyforma kockákra vágjuk, a lilahagymát szeleteljük. Tálba tesszük a hozzávalókat, olívaolaj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymaszeleteket tegyük egy kisebb tálba és adjunk hozzá lime-levet. Hagyjuk nagyjából 10 percig állni. A lime ez alatt az idő alatt megváltoztatja a nyers hagyma ízét. Tegyük eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFeltesszük főni a vizet, majd amint forrni kezd, beletesszük a bulgurt, és 4-5 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, majd lefedve fedő alatt állni hagyjuk, amíg teljesen felszívja...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű