-250 g fehér tönkölyliszt+egy kevés a nyújtáshoz
-15 g élesztő
-125 ml langyos víz vagy tej*
-1 ek tejföl
-1 kk só
-1 csipet fruktóz vagy cukor*
-40 g olvasztott de nem forró vaj
Szitáljuk egy tálba a lisztet. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepén és morzsoljuk bele az élesztőt. A kimért vízben oldjunk fel egy csipet fruktózt vagy hagyományos cukrot és öntsük az élesztőre. Letakarva hagyjuk felfutni. (10 perc). A kimért vajat olvasszuk fel. Én a tejföllel együtt szoktam megmikrózni, hogy az se legyen túl hideg és amikor langyosra hűlt akkor adom a tésztához. Már csak a sót kell beletenni és gyúrhatjuk is össze a tésztát. Alaposan dolgozzuk ki, majd lisztezett deszkán* nyújtsuk ujjnyi vastagságúra és pici pogácsa szaggatóval szúrjuk ki pogikat.
http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/2015/04/kelesztes-nelkuli-pogacsa.html
A lisztet elkevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót és a köményt. Apró darabokban belevagdaltam a margarint és a vajat, jól elmorzsoltam a fűszeres lisztt...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztben elmorzsoljuk a margarint és a zsírt (én zsírt használtam). A tejben 2 mokkacukor hozzáadásával az élesztőt megfuttatjuk. Összedolgozzuk a zsiradékos lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos tejben a cukor hozzáadásával megfuttatjuk. A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Kétszer hajtogatjuk, minden hajtogatásnál megszórjuk 5-5 dkg durvára reszelt s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk kis cukros tejben. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, utána összegyúrjuk a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel. Meleg helyen d...
Elkészítési idő: több, mint 90 p Nehézség: Könnyű