menu

Családireceptkönyv.hu

HÁZI KENYÉR – dagasztás nélkül


Írta:

Elk. idő: 15
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


3 csésze (430g) liszt (BL80, BL55), plusz a lisztezéshez is
¼ teáskanál (1g) instant élesztő
1 ¼ teáskanál (8g) só
kukoricaliszt, vagy korpa ízlés szerint
olíva olaj

Elkészítés:


Egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, élesztőt, sót. Adjunk hozzá 400 ml vizet, és keverjük jól el. A tészta ragacsos lesz, de ez ne zavarjon. Egy másik kelesztő edényt vékonyan kenjünk be az olíva olajjal, tegyük bele a tésztát, majd az edényt műanyag fóliával zárjuk le, és hagyjuk legalább 12 órán át kelni, de akár 18 órán át is keleszthetjük szobahőmérsékleten.

A tészta biztosan készen van, ha a felületén buborékokat látunk. Lisztezzük be a gyúródeszkát borítsuk rá a tésztát és azt is lisztezzük könnyedén be, majd a tésztát egyszer vagy kétszer hajtsuk össze. Műanyag fóliával lazán fedjük be és hagyjuk 15 percig pihenni.

Annyi lisztet használva, hogy a tészta ne ragadjon a munkafelülethez és az ujjainkhoz sem, formáljunk labdát a tésztából. Egy konyharuhát gondosan lisztezzünk be, vagy szórjunk meg búzakorpával, esetleg kukoricaliszttel és a tésztát a hajtogatással lefelé, helyezzük a konyharuhára és lisztezzük meg alaposan, vagy szórjunk rá a korpából, kukoricalisztből. Hajtsuk rá, vagy tegyünk rá egy másik konyharuhát is, és hagyjuk újabb 2 órán át kelni, amíg duplájára nem nő.

Fél órával a tészta elkészülte előtt melegítsük elő a sütőt 230-260°C hőmérsékletre és helyezzünk be egy, a tésztához megfelelő méretű, vastag falú, nehéz, zománcozott öntöttvas (esetleg üveg, vagy kerámia) edényt, hogy kellően előmelegedhessen. Ha a tészta megkelt. a konyharuhával úgy helyezzük a forró edénybe, hogy a hajtogatás, ami eddig alul volt, most felülre kerüljön. Igazítsuk el a tésztát, majd fedjük le és így süssük 30 percig, majd távolítsuk el a fedőt és a kenyeret újabb 15-30 percig süssük, amíg a kenyér héja szép barna nem lesz.

Trükkök, tippek, praktikák:


A kenyeret rácson hűtsük le.

HÁZI KENYÉR – dagasztás nélkül

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rozmaringos narancslikőr
Rozmaringos narancslikőr

A cukorból és a vízből szirupot főzünk, ha kihűlt beleöntjük a vodkát. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg. 3 narancsot és a citromot meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. 1 naran...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sonkás tekercs tormamártással
Sonkás tekercs tormamártással

Legelőször bekapcsolom a sütőt 180 fokra. míg melegszik elkészítem a piskótát. A 6 tojás fehérjét a sóval kemény habbá verem. nem kapcsolom ki a mixert, úgy adom hozzá egyesével a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ilona
Majdnem sajtos paleo pogácsa
Avatar Ilona Kedvelnék
Majdnem sajtos paleo pogácsa

A gesztenye masszát kiolvasztjuk. A magokat kávédarálóval, vagy aprító géppel ledaráljuk, minél kevésbé szemcsés annál jobb. Majd az összes többi hozzá valóval összekeverjük. Elősz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: debovszkij
Zimtsterne
Zimtsterne

1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki két folpack között kb. fél centi vastagra. Csillag formájú kiszúróval szaggassuk ki és tegyük sütőpapíros tepsire őket. 2....

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk