500 gramm liszt
250 gramm méz
100 gramm porcukor
50 gramm margarin
2 tojás
fél kiskanál szódabikarbóna
2 kiskanál mézeskalács fűszer
1 kiskanál fahéj
Díszítés:
1 tojásfehérje
150-200 gramm porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 kiskanál citromlé
A mézet a margarinnal melegítsük fel és tegyük félre. Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, az átszitált porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. (Ha sötétebb tésztát szeretnénk, adjunk hozzá egy evőkanál kakaóport is). Adjuk hozzá a tojásokat, a langyos margarinos-mézet és fakanállal jól dolgozzuk össze. A tészta puha, ragacsos állagú lesz, de ez nem baj, mert a hűtőben majd kicsit úgyis megkeményedik. A tésztát pihentessük 24 órán át fóliába csomagolva hideg helyen (de akár több napig is maradhat a hűtőben). Másnap lisztezett felületen jól gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra és szúrjuk ki belőle a formákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt sül meg. Írókázás előtt pihentessük a kihűlt mézeseket egy napig.
Az írókához a tojásfehérjét a robotgép habverőjével alacsony fokozaton kezdjük keverni, majd adjuk hozzá a citromlevet és apránként annyi átszitált keményítős porcukrot, hogy elérjük a kívánt sűrűséget.
Elkészítése: a vizet 1 dl borral és a fűszerekkel felforraljuk, ezalatt a tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal és a liszttel. Hozzáadjuk a maradék bort. Ha felforrt, a fűszeres lev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet apró kockára vágjuk. A tojást felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a reszelt sajtot, az apróra vágott petrezselymet a majonézt és a lisztet és ös...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut. Közben a rumot is meglangyosít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűRakjuk a száraz gyümölcsöt, a cseresznyét, a kandírozott és reszelt citrushéjakat egy nagy tálba az almával, a sárgarépával és a mandulával együtt. Adjuk hozzá a marhafaggyút, és k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű