Fánkok:
fél bögre vaj
1 bögre víz
1 bögre liszt
4 tojás
pici só
Az eredeti profiterol krém:
fél l tej
12 dkg cukor
5 dkg búzadara
2,5 dkg liszt
2 tojás
1 vaníliás cukor
1 ek vaj
1 habtejszín (250 ml, felverve)
Csokiszósz:
1 bögre tej
1/3 bögre tejszín
2 ek vaj
25 dkg csoki (jó minőségű étcsoki)
Fánkok:
Egy edényben lassú tűzön felforraljuk a vizet, vajat, sót, és összekeverjük a liszttel.
Levesszük a tűzről, és egyenként hozzákeverjük a tojásokat, addig keverjük, amíg egy gombócba összeáll.
A tésztából sütőpapírral bélelt tepsibe kanalanként kis halmokat rakunk, 220 fokon 5 percig, utána 180 fokon 10 percig sütjük.
Krém:
A tejet a fele cukorral és a vaníliával lassú tűzön melegítjük, egy másik edénybe a cukor másik felét, a lisztet, búzadarát és a tojásokat összekeverjük.
Amikor a tej már gőzölög, hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük a lisztes masszát, simára keverjük, sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a vajat, utána addig kavarjuk, amíg elolvad a vaj és hagyjuk kihűlni.
Amikor langyosra hűlt, a felvert habtejszínt hozzákeverjük a krémhez.
Csokiszósz:
Egy edénybe töltjük a tejet, tejszínt, vajat, beledaraboljuk a csokit, és lassú tűzön folyamatosan csomómentesre keverve forraljuk, langyosra hűtjük.
A kis fánkocskákat a krémmel megtöltjük, egy magasabb falú tálba egymás mellé rakjuk. A csokiszósszal leöntjük a megtöltött fánkokat. Hűtőben jól lehűtjük, és tálalhatjuk.
Aki szeretné, a csoki szószt márványosra keverheti egy kis felvert tejszínnel (a képen én is így csináltam), de ez elhagyható.
sütési hőfok: 180°C
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A vajat a tejszínnel és a cukorral robotgéppel keverd krémesre. Add hozzá a tojást, a vaníliaaromát és a villával összetört banánokat. Egy másik e...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA formát sütőpapírral béleljük ki .A kekszet daráljuk le a diót törjük durvára,majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot keverjük össze .A vajat olvasszuk meg majd adjuk a kekszhez majd k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a puha vajat hozzáadva tovább habosítjuk, ezután...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű30×20 cm-es tepsibe beleszórjuk a száraz tésztát (nem kell semmi zsiradék alá és nem is kell megfőzni) A tojás sárgákat a cukorral jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a citrom h...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű