Hozzávalók a tésztához: kb. 10-12 db-hoz
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3 dkg friss élesztő
- csipet só
- 60 dkg átszitált liszt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé (elhagyható, de finom ízt ad a tésztának)
A kakaós krémhez:
- 2 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 10 dkg puha vaj
- 7 evőkanál kristálycukor ( vagy ízlés szerint)
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztom, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztem.
2. Addig kikeverem a kakaós krémhez a hozzávalókat - a vaj nem olvasztott, csak puha, és úgy keverem ki, hogy a kristálycukor picit szemcsés maradjon.
3. Ha a tészta megkelt, két egyenlő részre osztom, kinyújtom az egyiket téglalap alakúra, egyenletesen megkenem a krémmel, majd kinyújtom a másikat is ugyanakkorára és ráhelyezem a kakaós krémre. A hosszabbik részénél 2 cm széles csíkokra vágom, minden csíkot megcsavarok néhányszor (lazán és óvatosan), majd feltekerem.
Sütőpapírral kibéleljük a formát. A vajat lábasba mérjük, alacsony hőfokon megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kakaóport és a cukrot. 1-2 percig folyamatosan kevergetve kicsit bes...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA puha vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáütjük a két tojást és jól eldolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük. Ráöntjük a vajas alapra, majd elkeverjük,...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tojást és a villával összepépesített banánt (és ha van kedvünk, az extrák valamelyikét) tegyük tálkába, és jól keverjük össze. Ebből kapunk egy viszonylag híg, de nem a hagyomány...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűKeksz: A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet, és így is jól kikeverjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd állandó keverés mellett ap...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű