Az alaptésztához:
1 kg búzaliszt (BL55)
2 evőkanál só
500 g margarin
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
375 g tejföl (20%-os)
100 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
50 g élesztő (friss)
A rétegezéshez:
150 g margarin
100 g medvehagyma
A kenéshez:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A lisztbe tesszük a margarint, majd elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összegyúrjuk. A tálat letakarjuk egy fóliával, majd a hűtőbe tesszük 1 órát pihenni.
Amíg pihen a tészta addig elkészítjük, a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel apróra vágjuk egy deszkán, a margarint egy kissé megpuhítjuk, jól elkeverjük.
Ha pihent a tésztánk lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vaj felével majd a felső részét ráhajtjuk a közepére, ezt is megkenjük, és az alsó részt is ráhajtjuk. Majd ezt is megkenjük, a két oldalát behajtjuk a közepéig. És még ezt is összehajtjuk félbe.
Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra akkor ezt a hajtogatást megismételjük. A második az csak sima hajtogatás ilyenkor már nem szoktam kenegetni, nekem ez mindig csak az első hajtogatásnál történik meg. Ha ez megvolt, akkor ismét letakarjuk és fél órát ismét pihen.
Ha letelt a fél óra akkor ujjnyi vastagságúra gyúrjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
A lisztet öntsd egy tálba, és keverd hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, valamint a sót. A túrót egy villa segítségével törd össze, majd keverd simára a joghurttal, a to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet keverd össze a sütőporral, a szódabikarbónával, egy csipetnyi sóval és a nescaféval. A cukrot keverd habosra a tojásokkal, add hozzá a felolvasztott, puha vajat és a főzö...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűKapcsold be a sütőt – 175 C fokra. A tészta alkotóelemeit összegyúrjuk; a fele kész tésztát kinyújtjuk és előre zsiradékkal kikent tepsibe fektetjük. Megkenjük sárgabarack lekvárr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítsd meg, majd egy decihez adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várj körülbelül 10 percig, amíg megemelkedik, és habos lesz. - A lisztet sz...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes