10 dkg vaj (kizárólag teavaj lehet),
15 dkg kristálycukor,
1 csomag sütőpor,
2 csomag vaníliás cukor,
őrölt fahéj, friss gyömbér,
20 dkg liszt, kb.
40 dkg alma,
1 tojás,
pici tej, fél
citrom leve.
A lisztet, cukrot, tojást, sütőport és a vajat összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, kevés tejjel lágyítjuk. Legalább félórára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, és vékony negyedes szeletekre vágjuk. A vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A citromlével meglocsoljuk. Hanem találjuk elég édesnek, még utána lehet cukrozni. Kevés friss gyömbért reszelünk bele és az egészet jól átforgatjuk. Aki szereti, és igazán különlegeset akar felszolgálni, tehet bele néhány szem félbevágott aszalt szilvát. Egy gyümölcstortaformát kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. a tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, háromnegyed részével kibéleljük a formát őgy, hogy a peremét is befedje. Villával megszurkáljuk, majd beletesszük az almatölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és a tetejére helyezzük rács alakban. Egy tojássárgáját kissé megcukrozzunk, egy kiskanál étolajat belekeverünk és ezzel kenjük meg a rácsot. asütő legkisebb fokozatán 45-50 percig sütjük.
Kivesszük, hagyjuk kihűlni, ezután tortaként szeljük.
A tojásfehérjéket a cukorral felverjük keményre, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd sütőpapírral bélelt tortaformába (28 cm-es) öntjük, és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lefóliázott tepsiben 3-4 cm vastagon elkenjük a fagylaltot, majd a fagyasztóban hagyjuk megdermedni. Picit rakjunk félre a torta tetejéhez. A kekszeket ketté választjuk, és a m...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 170 fokra, egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Én 22 cm-es formát használtam.Kikentem vajjal és barna cukorral megszórtam A tojásokat a cukorral...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű