menu

Családireceptkönyv.hu

Svéd húsgolyók


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

A húsgolyókhoz
25 dkg nem szétfővő krumpli
1/2 fej vöröshagyma, megpucolva és lereszelve
2 kávéskanál őrölt koriandermag
20 dkg darált marhahús
20 dkg darlát disznóhús
1 db tojás (szobahőmérsékleten)
1/2 dl hideg tej
1/4 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt bors
A sütéhez
2 dl semleges ízű olaj
15 dkg vaj
A mártáshoz
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál finomliszt
2 dl tejszín
1 késhegynyi őrölt fehér bors
A tálaláshoz
2 dl áfonyalekvár

Elkészítés:



Elkészítés

1. A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Még melegen krumplinyomóval összetörjük, és vékony rétegben elsimítjuk egy nagy tálon, hogy mielőbb kihűljön.

2. A sütőt előmelegítjük 100 fokra (gázsütőn 1-es fokozat). A húsgolyókhoz a fél vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük, a koriandermagot mozsárban porrá törjük, majd az összes hozzávalót, beleértve az áttört, főtt krumplit is jól összedolgozzuk a kezünkkel egy nagy tálban. Sózzuk-borsozzuk, és 2 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. Kb. 25 db húsgolyónk lesz.

3. A sütéshez az olaj felét és a vaj felét összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva, 10-12 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra emeljük őket, és alufóliával letakarva berakjuk tálalásig a sütőbe. Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.

4. A mártáshoz a szójaszószt összekeverjük 2 dl forró vízzel egy tálkában, egy másikban a tejszínt és a lisztet simára habarjuk kézi habverővel. Az eddig használt serpenyőben csak 3 evőkanálnyi zsiradékot hagyunk, nagy lángon megforrósítjuk, aztán hozzáöntjük a szójaszószos vizet, és 1 perc alatt fakanállal finoman felkapargatjuk a serpenyő aljára sült húspörköket. Most belekerül a liszttel elhabart tejszín is, az egészet megborsozzuk, és mérsékelt tűzön 5 perc alatt kevergetve sűrű mártást főzünk belőle. Megöntözzük vele a húsgolyókat, és amikor tálalunk, áfonyalekvárt is adunk mellé. Köretként sült krumpli jár.

kb. 25 húsgolyócska lesz belőle

Trükkök, tippek, praktikák:


http://www.stahl.hu/hu/recept/falatkak/Sved_husgolyok

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Borjúsült zöld olívával
Borjúsült zöld olívával

Olvasszuk meg a vajat, tegyük a kockára vágott szalonnát, pirítsuk meg. Süssük elő a vastagra szeletelt borjúhúst, majd öntsük fel a fehérborral, adjuk hozzá a felkarikázott pórét...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Olasz húsgombóc
Olasz húsgombóc

A marhahúst jól összegyúrjuk a tojásokkal, a lereszelt fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel, a reszelt sajttal, zsemlemorzsával, sóval, borssal és oregánóval, és kisebb g...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Borsos marhatokány
Borsos marhatokány

A meghámozott hagymát finomra vágjuk, és a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Ezután a tűzről félrehúzzuk és belekeverjük a pirospaprikát és a borsot. Ráöntünk 2 evőkanál viz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Virsli házilag
Virsli házilag

A húst és a fehér szalonnát apróra ledaráljuk. Ezután bot mixerrel pépesítjük, majd belekeverjük a sót és a borsot, mellyel jól összedolgozzuk. A fokhagymát összetörjük és beletes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk