Bechamel mártás
Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
szerecsendió
só, bors
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatosan habverővel keverjük, miközben hozzáadjuk a meleg tejet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.
Fehérmártás
Hozzávalók:
4 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl alaplé (csirke, hal, sertés)
só
Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, és állandó kevergetés mellett beleszórjuk a lisztet, majd megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a meleg alaplevet. Megsózzuk, megborsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.
Hollandi mártás
Hozzávalók:
70 dkg marha, borjú, sertés, birka csont
2 evőkanál paradicsompüré
30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen
2 fej vöröshagyma
1 liter száraz vörösbor
5 egész szem feketebors
3 db babérlevél
1 szál kakukkfű
2 dkg zsír
só
Elkészítés: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedeljük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés zsiradékon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a zöldségeket, a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha a levét elfőné, pótoljuk vízzel.
így
http://www.mindmegette.hu/a-negy-alapmartas-43825
A hozzávalókat kockára vágva lábasba tesszük. Mindent hozzáadunk. 50 percig főzzük. Turmixoljuk. 5 percig rotyogtatjuk. Kis üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük.
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: Könnyű400 g egészben eltett hámozott olasz paradicsom csipetnyi só csipetnyi cukor (érett, jó paradicsomnál ez nem szükséges) A paradicsomot lecsöpögtetjük, finomra vágjuk. (A levéből jo...
Elkészítési idő: 15-20 perc Nehézség: KönnyűA hagymát megpucolni, majd félbevágni és vékonyan felszeletelni. Egy serpenyőbe elkezdeni felmelegíteni a mézet, majd amikor már jó folyós, hozzáadni a cukrot és együtt karamellizá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖntsük egybe a hozzávalókat egy jól záródó befőttesüvegben, és rázzuk fel jó alaposan, vagy egy tálban is kikeverhetjük habverővel, amíg szépen össze nem áll. Mártsunk bele egy sal...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű