menu

Családireceptkönyv.hu

Attila Horváth kenyere


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Recept: 2kg BL80, 2kg BL55, 2kg BFF55, 2,3kg kovászolt kovász, 1,4kg krumpli, 3,7l víz, 7ek só.
A folyamat valahogy emígyen: Ha pl hétvégén sütni szeretnék, akkor az anyakovászomat már kedd körül elkezdem tunningolgatni, etetem ahányszor csak kéri. Általában BL80 -al etetem, nekem ez jött be. A 2,3kg kovászt kétszeri etetéssel érem el. Induljunk ki abból hogy van 30dkg kovászom, ehhez megy 30dkg BL80 és 2dl víz (szénsavmentes ásványvíz) miután duplázta magát lesz kb 760g kovászom. Ehhez most öntök 4dl vizet,és 1kg lisztet ebből lesz a 2,3kg kovászolt kovász. A liszteket a teknőbe szitálom és leöntöm jó forró vizzel (ne forrjon azért) autólizálom kb 1 órát. Na most mehet hozzá az előzőleg megfőtt krumpli (nem héjastól főztem) és a kovász. Arra mindig ügyelek hogy ilyenkorra jó meleg legyen 30-35fok, mert a kovász szereti a meleget, meg milyen jó így dagasztani :-) Tehát az első dagasztás már megvolt, most pihi egy fél óra. Megszórom a sóval, mostanába nem oldom fel előtte. Most dagasztom másodszor, a tészta lágy lesz, de így könnyebb dagasztani, most még szitálhatunk rá lisztet, én is így tettem, pár marékkal még rászitáltam mire úgy gondoltam jó lesz. Újra pihi fél óra,aztán kezdem hajtogatni, mindig lisztesen, most éppen 3x fél óránként, de ahogy kívánja a tészta.Közben kigondolom milyen formát szereznék és a megfelelő szakajtókat kiválasztom. Szeretek variálni, van hogy csak kilisztezem a szakajtót hogy látszódjon a mintája, valamikor meg kibélelem konyharuhával. Az utolsó hajtogatás után is pihentetem 10 percet, hogy kicsit megnyugodjanak a sikérszálak, mert így tanultam a mesteremtől. A formázásba elég ügyetlen vagyok. Kilapolgatom óvatosan a kezemmel, a 4 sarkát behajtom középre aztán hajtok egyet lenyomom és és így tovább.Mehet a szakajtókba és újra kelhet 1,5-2 órát. Ilyenkorra a kemence 250-230 fokos bevetem a kicsikéket, hogy szép nagyra nőjenek.Nagyjából ennyi, ha valamit kihagytam kérdezzetek nyugodtan.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Edit
Őszibarack krémleves
Őszibarack krémleves

Minimál erőfeszítéssel pillanatok alatt elkészíthető. Mivel nyersen fogjuk fogyasztani, különösen fontos az alapanyagok frissességére fokozott oda figyelés! Az őszibarackokat me...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Kevert süti
Kevert süti

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Teljeskiőrlésű kenyér Mészáros
Teljeskiőrlésű kenyér Mészáros

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar puszedli,csodás és finom
puszedli,csodás és finom

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk