menu

Családireceptkönyv.hu

A tökéletes szilvás gombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg burgonya
20 dkg liszt
2 evőkanál zsir, só


10 dkg zsemlemorzsa

1 kg szilva
10 dkg porcukor
2 teáskanál fahéj

Elkészítés:


A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és burgonyatörővel összetörjük. Hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a lisztet és a zsirt, sózzuk és jól összedolgozzuk. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, nagyjából félujjnyi vastagságúra. Majd négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk egy megmosott, kimagozott szilvadarabot, majd felhajtjuk a tészta sarkait és gombócot formálunk belőle. Vizet forrósítunk, teszünk bele egy kevés sót és megfőzzük benne a gombócokat. Közben a zsemlemorzsát serpenyőbe tesszük és lassú tűzön megpirítjuk. A gombócokat szedőkanállal kivesszük a vízből és beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. A fahéjt és a porcukrot összekeverjük és tálaláskor a gombócokra szórjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tésztát nem nyujtom ki, henger alakúra formálom, gombóc nagyságú "pogácsákat" szelek belőle, úgy nyomom a közepébe a szílvát! Nem ragad le, gyorsabban lehet vele dolgozni. A zsemlemorzsát, mindíg szárazon pirítom, majd lehúzom a tűzről. Úgy keverem bele a zsiradékot, olaj, vaj, zsír ki mit szeret. Igy nem sül ill nem ég a zsiradék ami a lényeg ,és nem fog égni a gyomor sem.

People

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Baconos csavart
Baconos csavart

A leveles tésztát kettéveszem, majd vékonyra (3 mm) kinyújtom. Megkenem fokhagymás tejföllel, megszórom sajttal, majd bacont fektetek rá, és vékony csíkokra vágom fel a tésztát....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mexikói tészta (megírni)
Mexikói tészta (megírni)

lkh

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Pestos penne
Pestos penne

A lisztet egy keverőtálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, és egy villával kicsit fel is kavarjuk a tojásokat a mélyedésben (a tojás ne legyen hideg)...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Finom galuska ( nokedli )
Finom galuska ( nokedli )

elkeverem a tojásokat a tejföllel -lassan adagolom a lisztet +csipet sót sürü palacsinta tésza állagú kell ,hogy legyen ,ha túl keményre sikerül kevés vizzel higitjuk -10...

Elkészítési idő: 10
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk