- 5 dl aludttej (vagy joghurt/kefír),
- 40 dkg liszt (nálam ebből 5 dkg keményítő),
- 2 db M-es tojás (nálam tojás nem került bele lányom allergiája miatt, plusz joghurttal és keményítővel korrigáltam),
- 1 evőkanál cukor,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- zsiradék a sütéshez (ideális esetben zsír).
1. A lisztet egy tálba szitáljuk. beleszórjuk a cukrot, szódabikarbónát, csipet sót. Alaposan elkeverjük.
2. Ezután megy bele a tojás, a joghurt (aludttej/kefír) és csomómentesre keverjük a tésztát.
3. Egy serpenyőben késhegynyi zsírt hevítünk és evőkanálnyi adagokat merünk bele a tésztából. Mindkét oldalukat rózsaszínűre sütjük. Tálra szedjük és lekvárral vagy fahéjas porcukorral kínáljuk.
Megjegyzés: az első adagot hígabbra, a másodikat sűrűbbre készítettem (mivel nem használtam tojást, nem tudtam, milyen kell lennie az állagának tojással). A sűrűbb változat sokkal finomabb lett. Ebben az esetben könnyű, lyukacsos és vastagabb lett a tészta.
Ha margarinosan szeretnenk akkor 2-3 dkg margarin, de anelkul is mukodik. Addig dagasszuk mig sima gorcsmentes tesztank nem lesz. A kepen margarin mentes kenyerke van. Elso keles...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk az élesztőt. A vajat elmorzsoljuk a liszttel és a többi összetevővel tésztát gyúrunk. A tésztát 20 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk és mé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket az élesztővel, a cukorral és a sóval összekevertem, az olajat egy az egyben öntöttem hozzá, a víznek először csak a felét, aztán fokozatosan. a robotgép dagasztókarjáva...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA langyos víz felébe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk benne, majd hozzáadunk két evőkanál lisztet, és negyed óráig érni hagyjuk a kovászt, amíg habos nem lesz a teteje. A li...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű