20 dkg zsír
1,5 dl tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
50 dkg liszt
Töltelék:
10 dkg mák (vagy mogyoró, dió, mandula)
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
citromhéj
baracklekvár
Továbbá:
15 dkg porcukor
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a liszttel. A zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, és rugalmas tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék készítése:
A darált mákot elkeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal, majd ráöntjük a forró tejet. Jól elkeverjük, végül baracklekvárt adunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék. (Készíthetjük más fajta lekvárral is.)
Összeállítás:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát picit hagyjuk szobahőmérsékleten puhulni, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk vékonyra (kb. 3 mm). Egy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztából a köröket. Mindegyik kört töltsük meg töltelékkel, majd hajtsuk félbe óvatosan, hogy a töltelék ne szökjön ki. Kicsit nyomkodjuk össze a tészta széleit, majd helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire.
A már forró sütőbe tolva kb. 15 perc alatt süssük szép világosra. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert száraz lesz!
Még forrón forgassuk meg mindegyiket porcukorban.
A magvakat száraz serpenyőben megpirítom, lassú tűzön, mikor elkezdenek pattogni, leveszem, kihűtöm és elfelezem, egyik rész megy a tésztába, másik egy megfelelő méretű tányérba, e...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA kölest előző este beáztatjuk, éjszakára a hűtőbe tesszük. A chia magot beáztatjuk 125ml vízbe, hamarosan gél állagú lesz. A kölesről leöntjük az áztató vizet, majd egy aprítógép...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, madj hozzákeverjük a nedveseket is. Kb 10 percig gyúrjuk, majd meleg helyen legalább fél órát letakarva pihentetjük. Ez nálunk néha töb...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA lisztet a sóval egy nagy tálba öntöm. Hozzáadom a zsiradékot és elmorzsolom a liszttel. Beleöntök 2 dl vizet, és összegyúrom. Néhány percig kell csak gyúrni, míg ruganyos és sima...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű