1 kg liszt
♦ 2 tojás
♦ 2 tojássárgája
♦ 10 dkg cukor
♦ 5 dkg friss élesztő
♦ 6 dl tej
♦ 0,8 dl olaj
♦ 1 csapott teáskanál só
♦ 1 citrom reszelt héja
♦ 1 teáskanál vanília-aroma;
továbbá:
♦ 1 tojás a kenéshez
♦ a töltelékhez csokoládékrém
(vagy mogyorókrém).
2 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt és 1 teáskanál cukrot (az összmennyiségből), majd letakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a maradék tejet, cukrot, meg a többi hozzávalót. Tésztává dagasztjuk, jól kidolgozzuk, hogy legyen szép hólyagos, rugalmas. A dagasztást gép is végezheti. Ezután letakarjuk, és legalább 1 órát (vagy akár többet is) kelesztjük, amíg a duplájára nő. A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra (3-4 mm) nyújtjuk, és felvágjuk kisebb téglalapokra. Mindegyik szélére egy-egy teáskanálnyi csokoládékrémet teszünk, majd hosszában felcsavarjuk, a széleit pedig alátűrjük. A buktákat sütőpapírral bélelt tepsire, egymáshoz nagyon közel helyezzük. 20-30 percig kelni hagyjuk, ezalatt szépen összenőnek. A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEsti dagasztás, és hűtőben hideg kelesztés Másnap reggel/hajnalban formázás…
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KözepesA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, k...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Nehéztészta hozzávalóit dagasztógép táljába mértem, összeállítottam és 50 fokos sütőben 30 percet kelesztettem. Közben elkészítettem a sajtkrémet. Ehhez az alapanyagokat egy tálba mért...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes