Szedünk egy csomó fenyőrügyet. Mindegy milyen fajta - ezüst, erdei, luc. Befőttes üvegbe tesszük, mégpedig normál kristály cukorral rétegezve. Lezárjuk, és a cukor egy idő után kiszívja a nedvességet a növényből. Ez feloldja a cukrot, és így keletkezik a gyógyító szirup.
Hozzávalók:
kristálycukor
fenyőrügy
egy kevés víz
Mossunk ki alaposan egy nagy befőttes üveget. Szórjunk az aljára cukrot, majd tegyünk rá egy sor fenyőrügyet. Kicsit nyomkodjuk meg. Szórjuk meg vastagon cukorral, majd újra rügy, cukor, stb. Addig, amíg el nem értük az üveg tetejét.
Zárjuk le, és tegyük szoba hőmérsékletű helyre - akár a kamrába. Közvetlen napsütés ne érje, mert bebarnul! Pár nap múlva elkezd összeesni a fenyőrügy, és kb. így néz ki:
A rügyek elvesztik élénk színüket. Ebben a fázisban tehetünk hozzá újabb friss rügyeket. Jól keverjük el a régi rügyekkel. DE! Úgy is jó, ha nem piszkáljuk az eredeti mennyiséget. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor, tehetünk bele pár kanálnyi vizet.
Ha azt látjuk, hogy a fenyőrügyek összeestek, kifakultak, szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Hűvös helyen sokáig eláll - hűtőben akár egy évig is!
Mire használjuk? Kiváló nyákoldó hatásúak, így remek természetes köptető. Magas a C-, B2-, K-vitamin tartalma, valamint az ásványi anyag tartalma is.
Hogyan használjuk? Meghűlés, köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy kanállal. Tehetjük teába is, de figyeljünk, hogy a tea ne legyen túl forró, mert a vitamintartalma károsodik! Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja, ám az élvezeti értékénél a gyógyhatása sokkal jobb, így inkább tartogassuk a hurutos, köhögős hideg napokra!
http://egyazegyben.com/fenyorugy-szirup-kohogesre-ez-a-legjobb-termeszetes-szer-erdelyi-recept-1947
A gyümölcsökből magmentes golyókat metszünk ki. A bort összekeverjük a pálinkával és a gyümölcsre öntjük. Hűtőben 3-4 órát állni hagyjuk. Hidegen tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA banánt feldaraboljuk, majd a többi hozzávalóval együtt készre turmixoljuk. Poharakba osztjuk, és azonnal tálaljuk. Tipp: a banánt előzőleg feldarabolva a mélyhűtőbe is helyezh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLegelőször a gyümölcsöt kell elkészíteni, mert ahhoz mérjük a teát. Gyümölcscentrifugán átnyomni a gyümölcsöt (ha nincs, akkor turmix, majd sűrű szitán átszűrni, a rost nem kell,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bort, a cukrot, és a fűszereket egy fazékban forrás előtti állapotig melegítjük közepes lángon, lassú kevergetés mellett. Ne forraljuk fel a bort, mert az tönkreteszi a bor aromá...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű