ZSEMLE
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olaj
1 db tojás
170 gr kefír, vagy joghurt, aludttej
Ezt jol ősze dagasztom majd le takarva kelni hagyom. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 8 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 pecig
Az élesztőt Felfuttatom a két deci tejbe. Egy kanál cukrot teszek a tejbe.
Egy nagyobb tálba öntjük a hozzávalókat, majd kézzel vagy egy fakanál segítségével összedolgozzuk. Vizes kézzel golflabda méretű golyókat gyúrunk. Egy serpenyőben kevés olívaolaj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, langyos helyen fölfuttatjuk. Vigyázzunk, hogy a tej valóban langyos (és ne meleg!) legyen, mert az élesztő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát sós vízben felteszem főni. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítom a grízt aranybarnára. Amikor kész, elzárom a tűzhelyet. A tészta főzőlevéből öntök rá kb. 1 decilitert....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát héjában megfőztem, majd meghámoztam és áttörtem. 1kg burgonyához 30-40 dkg (a burgonya minőségétől függ) lisztet, 1 evőkanál búzadarát és 1 tojást valamint sót adtam. E...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű