menu

Családireceptkönyv.hu

Epres joghurttorta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához
a torta aljához:
25 dkg zabpelyhes keksz
10 dkg egész hántolt mandula
10 dkg vaj
néhány csepp mandulakivonat (elhagyható)
a krémhez:
1 kg friss eper
30 dkg porcukor
40 dkg görög joghurt
25 dkg mascarpone
a tetejére:
6 lapzselatin
1/2 citrom kifacsart leve
1,5 dl víz

Elkészítés:


50 dkg epret megszórunk 20 dkg porcukorral. Összekeverjük, botmixerrel pürésítjük, majd lekvár sűrűségűre beforraljuk és hűlni hagyjuk.

A vajat megolvasztjuk. A kekszet zacskóba tesszük, konyharuhába tekerjük és sodrófával összetörjük. A mandulát darabosra aprítjuk. A kekszet és a mandulát összekeverjük, majd hozzáöntjük a vajat. Tehetünk bele néhány csepp mandulakivonatot is. Villával összedolgozzuk és a tortaformába nyomkodjuk, majd hűtőszekrénybe tesszük.

4 lapzselatint - amit előzőleg beáztattunk - fél dl forró vízben feloldunk, és a már előzőleg elkészített, hideg eperhez adjuk. Ezután belekeverjük a görög joghurtot.
A mascarponét tálba tesszük, kézi habverővel fél perc alatt átkeverjük, közben 5 dkg porcukrot szórunk bele. Hozzáöntjük a joghurtos epret és összekeverjük. Ha nem találjuk elég édesnek, tehetünk bele még porcukrot. Ráöntjük a kekszes alapra, megrázogatjuk, és 3-4 órára hűtőbe tesszük.

Amikor megszilárdult a krém, elkészítjük a zselét a tetejére. A maradék 2 zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A maradék fél kg epret megmossuk, lecsumázzuk, felszeleteljük,
és elhelyezzük a a joghurtos krém tetején. Kisebb lábosban felforrósítunk 1 dl vizet, beleteszünk 5 dkg porcukrot és a citromlét. Levesszük a tűzről, és egyenként beletesszük a lecsöpögtetett zselatinlapokat. Miután kihűlt, az eperrel kirakott tortára öntjük.
(Ez a mennyiség nem fedi be teljesen az epreket, de összetartja őket.) A kész tortát kb. két órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt vizes késsel a gyűrű mentén óvatosan elválasztjuk a tortát a formától, majd ezután levesszük a gyűrűt. Vizes késsel szeleteljük.

Epres joghurttorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Zserbó (sütőporos) Annuskám
Zserbó (sütőporos) Annuskám

A lisztet, porcukrot, sütőport és a sót átszitáljuk egy keverőtálba. Reszelünk bele citromhéjat és elkeverjük. A jéghideg vajat belekockázzuk és a lisztes keveréket elmorzsoljuk a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Pandamaci szelet
Pandamaci szelet

A kakaós tésztához a tojások sárgáját a többi alapanyaggal kikeverjük, majd a felét egy közepes tepsibe simítjuk. A kókuszos tésztához a tojások fehérjét felverjük a cukorral, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Márványos lepény vanília pudinggal
Márványos lepény vanília pudinggal

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott zsír és a tejet. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejfölt. Jól kidolgozzuk, majd ke...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós - fahéjas csiga
Kakaós - fahéjas csiga

Elkészítési idő: 1óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk