menu

Családireceptkönyv.hu

Tönkölybúzalisztes kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



66 dkg kenyérliszt
14 dkg Bio tönkölyliszt
5 dkg élesztő
2,5 teáskanál só
700 ml víz

Elkészítés:


1. A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük.

2.Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt, majd egy fakanállal jól összekeverjük.

3. Egy zacskóval letakarjuk és hagyjuk így állni reggelig.
( Én este 10 kor kevertem össze az enyémet, és reggel 10-kor sütöttem).
4. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret, a következőképpen :lisztezett deszkára borítjuk a masszát, meghintjük a tetejét is liszttel, majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel és hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva.
5. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 230 fokra ( volt amikor 250 fokon is sütöttem,de a 220- 230 fok is elegendő, én légkeveréses fokozaton sütöm). Egy jénai tálat beteszünk a sütőbe melegedni.

6. Kivágunk egy sütőpapírt , belisztezzük ,erre rátesszük a kenyér tésztát, késsel három párhuzamos csíkot metszünk a tésztába.

7. Amikor letelt a fél óra a kenyeret óvatosan rátesszük a lisztezett sütőpapírra, mert az edény forró, belepottyantjuk ( ha a vágás nem látszódna kellőképpen,akkor a késsel egy kicsit még meghúzzuk a vonal mentén).

8. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 65 percre. Ha nem elég piros a teteje 65 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk
vissza .

9. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük. Konyharuhával letakarjuk.

Tönkölybúzalisztes kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Cukros briós, ahogyan én szeretem
Cukros briós, ahogyan én szeretem

A fotó az internetről van! Nem saját, csupán a fonás miatt tettem fel. Összekeverem a liszttel a porcukrot, a felfuttatott élesztőt és a tejet. Picit hagyok a 2,5 dl.ből, mert...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fűszeres hússal töltött párna
Fűszeres hússal töltött párna

Az élesztőt a cukorral 2 dl langyos vízben felfuttatjuk pár perc alatt. A liszteket elvegyítjük egy nagy tálban a sikérrel és a sóval, egy mélyedést simítunk a közepébe, és beleön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fahéjas csiga
Fahéjas csiga

Az élesztőt a cukorral felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel lágyabb tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen kelesztjük.Vagy csinálhatjuk kenyé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Leveles tészta
Leveles tészta

1 A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre. 2 Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat s...

Elkészítési idő: 15+90 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk