1 hagyma
4 répa
2 petrezselyemgyökér
60 dkg vegyes gomba
1 csokor petrezselyem
2 ek pirospaprika
só
olaj
2 l víz
50 dkg főtt krumpli
12 dkg liszt
1 tojássárgája
1 mogyorónyi vaj
tejföl a tálaláshoz
A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, lehúzzuk a héját, krumplinyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni.
A hagymát felaprítjuk. Egy nagyobb fazékban kevés olajat hevítünk, rádobjuk, üvegesre pároljuk.
A megtisztított, feldarabolt répát, gyökeret a hagymára dobjuk, majd a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, addig sütögetjük, amíg elpárolog a gomba leve.
Ekkor félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, átforgatjuk, visszatesszük a tűzre, és rögtön felöntjük a vízzel.
Közepes lángon puhára főzzük benne a zöldséget nagyjából 40 perc alatt.
Amíg fő a leves, a kihűlt és áttört krumplit összegyúrjuk a liszttel, egy kevés sóval, a tojássárgájával és a vajjal. Épp csak addig dolgozzunk vele, amíg összeáll a tészta. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle.
Ha kész a leves, beleszórjuk a felaprított petrezselymet, beledobáljuk a gombócokat, és addig főzzük, amíg feljönnek a tetejére. Ekkor lezárhatjuk a tűzhelyet. Tejföllel tálaljuk.
A nyakat felengedjük hideg vízzel, és mint a húslevest lassan forraljuk. A közben keletkező habot kanállal leszedjük. Óvatosan kell forralni, éppen hogy csak forrjon. Amikor már n...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűA hagymát megtisztítjuk, és egészen apró kockákra összevagdaljuk a fokhagymával együtt. A vajat óvatosan felmelegítjük, vigyázva, hogy meg ne égjen, és beleszórjuk a hagymakockáka...
Elkészítési idő: 0.5 óra Nehézség: KönnyűOlajon hagymát pirítunk, felöntjük vízzel. Beletesszük a megtisztított és apró kockára vágott céklát és a fűszereket. Amikor összefőtt, tejszínnel öntjük fel, leturmixoljuk botmixe...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA zöldségeket kockára vágom és kevés olajon addig pirítom, míg a sárgarépában lévő cukor kezd karamellizálódni, amitől még finomabb és szebb színű lesz a leves. A borsóval is továb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű