menu

Családireceptkönyv.hu

“Vadas” krumpligombóccal recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
Krumpligombóc:
(kb 60, nagyobb diónyi gombóc lesz belőle)
1 kg krumpli
1,5 l víz

kb 500-520 g finomliszt
Vadas:
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyem
3 babérlevél
1-2 szál petrezselyemzöld
zeller levél
1/2 citrom héja
1 teljes citrom leve
2 ek cukor

bors
3 evőkanál mustár
1 liter szűrt húsleves (vagy 2 leveskocka 1 liter forró vízben feloldva)
2-2,5 dl főzőtejszín
2 ek liszt
1 kg hús
kevés olívaolaj

Elkészítés:


lkészítése:

A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk. A vízben feltesszük főni és puhára főzzük. Ha megpuhult leszűrjük, majd áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt sózzuk és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is. (Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is.)

Tudom, többen szoktak tojást bele ütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás.

Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől. Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat.
A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára. Egy-két perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal.
Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze.

A vadashoz elsőként vagy a húslevest szűrjük le vagy elkészítjük az alaplevet. Ehhez 1 liter vizet kis lábasba teszünk, bele dobunk 2 leves kockát (esetemben szárnyas) és felforraljuk. A vöröshagymákat megpucoljuk, majd felaprítjuk. Igazából lehet csíkokra is, hiszen majd botmixerrel átmegyünk rajta úgyis. A fokhagymákat is megpucoljuk, aprítjuk vagy áttörjük. Egy kis olívaolajon a hagymákat megfuttatjuk, a fokhagymával együtt, sózzuk is!

A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikázzuk, kockázzuk, mindegy, csak vékony vagy kis darabok legyenek, hogy mielőbb megpuhuljanak. Az olajos hagymán a zöldségeket is megfuttatjuk kicsit, majd felöntjük pici levessel, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a petrezselyem, zeller és a babérlevelek is.

A húst idő közben felaprítjuk. A klasszikus vadas szeletelt, levesben főtt hússal készül, de én felkockáztam a gyerekek számára könnyebb fogyaszthatóság miatt. Ha a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel simára pürésítjük, de előtte dobjuk ki a babérleveleket belőle. Ezután mehet bele a hús, még só, citromlé, citromhéj, cukor és a mustár. Felöntjük a maradék levessel és hagyjuk a húst puhulni.

Ha megpuhult, akkor a tejszínben elkeverjük a lisztet, merünk hozzá egy kis forró levet, simára keverjük és beleöntjük a lábasba. Alaposan elkeverjük, összeforraljuk és el is zárhatjuk. A krumpligombócokra locsolva tálaljuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Klári
Narancsos-gyömbéres csirke crock pot-ban
Narancsos-gyömbéres csirke crock pot-ban

Csirkét alaposan bedörzsöljük sóval, és félretesszük. A krumplit félbe-negyedbe vágjuk, és a crock pot aljára tesszük. 1 narancs levét kifacsarjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gyöm...

Elkészítési idő: 4,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
A világ legkönnyebben elkészíthető rakott burgonyája
A világ legkönnyebben elkészíthető rakott burgonyája

A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük. A szalonnát apróra vágjuk és megpirítjuk, majd kiszedjük a zsírból. A kolbászt vékony...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sült hús cseresznyemártással (paleo)
Sült hús cseresznyemártással (paleo)

A cseresznyét a borral, a fűszerkeverékkel, a citrom levével, csipetnyi sóval és az édesítővel felforraljuk. Pár percig főzzük, ezalatt a bor alkoholtartalma (70 fok fölötti hevíté...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Darált hússal rakott zöldbab
Darált hússal rakott zöldbab

A hagymát, fokhagymát kockákra vágjuk és megpirítjuk, beletesszük a darált húst, fűszereket (majorannából jó sokat) és puhára pároljuk. Kevés vizet adhatunk a végén hozzá, ho...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk